Február óta kutattak termálvíz után Eger északi részén, az egyik magántelken, szombat hajnalban kőolajmezőt találtak 2100 méteren.

Elsőként számoltunk be arról februárban, hogy próbafúrást végeznek egy magántulajdonban lévő egri telken a Felsővárosban. A fúrási célpont kiválasztását szeizmikus mérések előzték meg, ezek alapján bízott a telek tulajdonosa abban, hogy termálvizet találhatnak a mélyben. Úgy tudjuk, sikeres kutatás esetén termál hotel épült volna itt. 

Egy speciális kútfúróval kutatták a termálvizet Eger északi határában /Fotó: Keller Richárd

Március elején a Demjénből érkezett kútfúró szakemberek egy speciális gép segítségével ezer méterig jutottak, ám nyomát sem találták termálvíznek. Bár a tulajdonos nem kívánt nyilatkozni kameránk előtt, azt azért megtudtuk, hogy mindent egy lapra feltéve folytatta az egyébként nagyon költséges, átlagos számítások szerint több mint százmillió forintba kerülő fúrást. 

Hírportálunk úgy tudja, hogy ma hajnalban megnyerte a kockázatos játszmát: 2100 méteren termálvíz helyett kőlajat találtak a szakemberek. 

Bár a fúrás közigazgatásilag lakóterületen mintegy száz méterre zajlott egy felsővárosi lakóteleptől, állítólag nem voltak veszélyben a lakók, mert a kutatófúrást a legszigorúbb környezet- és egészségvédelmi, valamint munkabiztonsági előírások betartásával kivitelezték. A szenzációs felfedezést követően pedig a bányafelügyelet ellenőrzi folyamatosan a helyszínt.

A napokban teszteket végeznek a helyszínen, az eredmények alapján lehet majd pontosabban megbecsülni, hogy mennyi olajat lehet majd kitermelni. A kút kiképzése és tesztelése májusban-júniusban várható.

Az Egri Sztorik információja szerint ma reggel Mészáros Lőrinc is gratulált a tulajdonosnak, és felajánlotta segítségét az olaj kitermeléséhez.

Cikkünk előbbi mondata akár igaz is lehetne (lásd korábbi elemzésünk), azonban a “rendkívüli hírünk” csak kamu, egyelőre ugyanis nem találtak semmit az említett telken. BOLDOG ÁPRILIS ELSEJÉT! 

AJÁNLJUK MÉG

Próbafúrást végeznek Egerben, a Felsővárosban – Fotók