Megháromszorozzák az öngyilkosság kockázatát a fiataloknak felírt antidepresszánsok egy friss tanulmány szerint. Bár hasonló eredmények már korábban is születtek, Magyarországon is rendszeresen felírnak antidepresszánsokat hatéves kor feletti gyerekeknek, óriási kockázatnak téve ki őket.

Napjaink társadalmában egyáltalán nem számít különösnek, ha valaki antidepresszánst szed, a statisztikák szerint nagyságrendileg háromszázezren érintettek Magyarországon. A felnőtt férfiak és nők tudatos kockázatot vállalhatnak a tabletták szedésével az ismert mellékhatások és az elvonási tünetek miatt, ez azonban közel sem tekinthető igaznak a gyermekek esetében – ők nem dönthetnek szabadon saját sorsuk felől. Pedig nagyon is előfordul, hogy akár hatéves gyerekek is kapnak antidepresszánst receptre, bár számukra csak egy hatóanyag engedélyezett hazánkban: a nyolcvanas években „Prozac” néven elhíresült fluoxetin.

Egy nemrégiben publikált, Svédországban készült tanulmányban azt vizsgálták, hogy az antidepresszánsok szedése rontja-e vagy javítja az öngyilkossági késztetés problémáját. A kutatók úgy találták, hogy az úgynevezett SSRI típusú antidepresszánsok (ebbe a kategóriába tartozik a fluoxetin) háromszorosára növelik az öngyilkossági kísérletek kockázatát a 18 évesnél fiatalabbaknál, és akár kétszeresére a 18-24 éveseknél. Ugyanakkor egyik életkorban sem volt kimutatható megelőző hatásuk az öngyilkossági kísérleteket illetően.

“A jelen tanulmány a korábbi megfigyeléses kutatásokhoz hasonló eredményeket talált – vagyis következetes bizonyítékot az SSRI-kezelés során megnövekedett öngyilkossági kockázatra gyermekek és serdülők esetében” – írják a kutatók.

A tanulmányt Tyra Lagerberg vezette a Karolinska Institutetben, és a Neuropsychopharmacology című szaklapban jelent meg. Összesen 162.267 személy adatait értékelték ki egy 2006-2019-ig terjedő időszakban.
A talált eredmények bár meglepőnek tűnhetnek, közel sem új keletűek, hiszen még a fluoxetin tartalmú szerek alkalmazási előiratában is szerepel ez a mondat: „Az antidepresszánsokkal kezelt gyermekek és serdülőkorúak körében nagyobb gyakorisággal figyeltek meg öngyilkossági késztetést (öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok), valamint ellenséges magatartást.”

A pszichiáterek mindezek ismeretében tehát óriási kockázatnak teszik ki a gyermekeket azzal, hogy továbbra is felírják ezeket a szereket a gyerekeknek, tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek, és a szülőket, pácienseket nem tájékoztatják erről a veszélyről.

A pszichiátriai szerek által fiatalok körében kiváltott öngyilkossági késztetésekről készített megrázó dokumentumfilmet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi szervezet, Halálos tévedés címmel. A film elérhető ezen a weboldalon: https://emberijogok.hu/halalos-tevedes-dvd/

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

An image

Címlapkép: Illusztráció/stock fotó