Két letartóztatott, Németországban élő türkmén állampolgárságú embercsempész ellen emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint a fiatal férfiak még szülőhazájukból, Türkmenisztánból ismerték egymást, majd későbbi tartózkodási helyükön, Berlinben is tartották egymással a kapcsolatot.

A vádlottak 2023 márciusában Lengyelországon át Magyarországra utaztak azzal a céllal, hogy 3.000 euróért egy ismeretlen személy megbízása alapján hazánk területére jogellenesen belépő külföldieket fuvarozzanak el Németországba. Az embercsempészek március 24-én öt török és egy szír határsértőt vettek fel a személygépkocsijaikba, akikkel megindultak a szlovák határ irányába. Út közben telefonon és egy mobilalkalmazás segítségével összehangoltan tartották egymással a kapcsolatot. Egyikük autójában négy utas ült, míg egy kiskorú török állampolgár édesanyja a másik kocsiban utazott.

A Füzesabonyi Rendőrkapitányság járőrei az M3-as autópályán, a mezőszemerei pihenőhelynél vonták intézkedés alá az egyik járművet, menekülő társát pedig röviddel később állították meg, szintén az autópályán. A két férfi őrizetbe került, majd a bíróság – ügyészi indítványra – elrendelte a letartóztatásukat.

A járási ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a társtetteseket.

A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy bűnösségük beismerése esetén a bíróság három év börtönt szabjon ki a terheltekkel szemben, valamint hat évre utasítsa ki őket Magyarország területéről.

A fotón az egyik gépkocsi látható a rendőri intézkedés helyszínén.

Heves Vármegyei Főügyészség