Több mint ezren fertőtlenítettek kezet, plakát pályázat, szakmai verseny és kézhigiénés rekord együtt.

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet az idén különleges módon, guinness rekord felállításával ünnepelte meg a Kézhigiénés Világnapot. Előzményként az intézmény munkatársai részére a kézmosás fontosságáról szóló kézhigiénés plakát pályázatot hirdetett a kórház, s az öt legjobban sikerült plakátot készítő osztály közössége jutott be  a helyi szakmai verseny fordulójába. A plakátokat a kórházban kiállították a sürgősségi osztály folyosóján. A kézhigiénés szakmai versenyen  I. helyezett lett a Krónikus Belgyógyászati Osztály Eger GREEN TEAM csapata 47 ponttal, II. helyezett a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály HIGIÉNIAI HIÉNA csapata 46 ponttal, III. helyezett az Urológiai Osztály UROKOMPLEX csapata 39 ponttal. A kézhigiénés vetélkedő zárása után, a kórház udvarán zajlott a kézhigénés guinness rekordkísérlet, melyen a ténytanúsító jegyzőkönyv szerint 1006-an vettek részt és végeztek irányítással kézfertőtlenítést. 486 egri óvodás és iskolás, valamint 520 kórházi dolgozó együtt vett részt a rekord felállításában.

A rekordot Gál Gábor, a magyarországi rekordok regisztrátora  dokumentálta. Az óvodások részére rajzpályázatot is hirdetett a kórház. A győztesek rajzait ( óvodánként 3 rajzot) a kórház udvarán az eseményen láthatta a közönség.

A Markhot Ferenc Kórház különleges Kézhigiénés Világnapi rendezvénysorozatának fő támogatója a  Hartmann Rico Kft. volt, de segítették a sikeres megvalósítást az Ecolab Hygiene Kft., a Resysten Kft. és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves megyei területi szervezete.

 A kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése miatt kiemelten  fontos. A Markhot Ferenc Kórház menedzsmentje mindent megtesz annak érdekében hogy minimálisra csökkentse a fertőzések előfordulását. Így a dolgozók oktatása, a tárgyi feltételek biztosítása, a kézfertőtlenítőszerek folyamatos korlátlan rendelkezésre adása, az éber ellenőrző tevékenység, a témával kapcsolatos pályázatokban történő részvétel, előadások, továbbképzések tartása.  Mi magyarok méltán büszkék lehetünk Semmelweis Ignácra az anyák megmentőjére aki bevezette a  klórmeszes kézmosást és a gyermekágyi halálozást igen hatékonyan csökkentette ezzel a kézfertőtlenítési módszerrel. Tanai ma is örök érvényűek. A Kézhigiénés Világnap alkalmából rendezett eseménysorozattal a Markhot Ferenc Kórház szeretné ráirányítani munkatársai és a lakosság figyelmét a kézfertőtlenítés, a higiéné fontosságára.

Az első guinness rekordját a kórház a Családi Napon állította föl: (https://rekordok.blog.hu/2018/12/20/egri_kaposztas_tyuk_stilszeruen_egriektol_egrieknek

Az idei rekordkísérlet szakmai területen történt meg.

Fotók: Nemes Róbert

Drón: Kormos Ádám

Galéria:

 Forrás: Markhot Ferenc KórházSzegedi Erzsébet sajtóreferens