Az első magyar orvosi kar – az egri Schola Medicinalis – megalapításának 250. évfordulója alkalmából kétnapos rendezvénnyel ünnepelt a Markhot Ferenc Kórház.

Az első napon az Eszterházy Károly Egyetemmel karöltve megrendezett Tudományos Konferencián az egri gyógyítás történetéről hangzottak el előadások. A már hagyományos Markhot Emlékülésen, az esemény második napján, melynek fővédnöke Juhász Attila Simon, a Heves megyei Közgyűlés elnöke volt,  a hazai orvosi egyetemek vezetői: dr. Merkerly Béla a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Mátyus László a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi kar dékánja, Dr. Ertl Tibor a Pécsi Tudományegyetem professzora, Dr. Lázár György a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar dékánja számoltak be intézményük orvosképzésének történetéről és a jelen oktatásáról. Ezt követően a Markhot Ferenc Kórház  főigazgatója dr. Vácity József elismeréseket adott át. Az eseményen átadták a Markhot Pályázat díjait is. A kórház legrangosabb kitüntetését a Markhot Emlékérmet Dr. Mátyus János a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Nefrológiai Tanszékének docense kapta. Az idei évben a kórház Igazgatósága és Tudományos Bizottsága a Markhot Díszoklevelet Dr. Magyar Klára radiológus főorvos vehette át. Az idei Markhot Emlékülésre kiírt Markhot Ferenc pályázat eredményét is kihirdették a kórház emlékülésén. A szakdolgozói kategóriában első díjas lett Németh Katalin Tímea és Nagy Ágnes pályamunkája, az orvosi kategóriában harmadik helyezést ért el Dr. Tóth Eszter Viktória, második helyezett Dr. Enyedi Judit osztályvezető főorvos, első helyezett Dr. Ádám István és Dr. Maklári Nóra pályamunkája lett.

A Markhot Emlékülésen Elismerő Oklevelet kapott Velkné lengyel Mária, a III. Belgyógyászati osztály nyugdíjba vonuló főnővére.

 

Fotó: Birinyi Zsófia

 

Forrás: Szegedi Erzsébet  Pr. tanácsadó, sajtóreferens