Egy három főből álló banda tagjai kiismerték, hogy egy bizonyos autótípus ablakkerete testi erővel kihajlítható, így a járműben lévő értékek könnyű zsákmányt jelenthetnek nekik.

A csoport tagjai több mint fél tucat autót törtek fel rövid idő alatt – 2022 év végén és 2023 év elején – Gyöngyösön. A vád szerint a séma a legtöbb esetben az volt, hogy az ötletgazda első rendű vádlott kézi erővel kifeszítette az ugyanazon márkához tartozó kocsik első ajtajainak felső részét, így a járműveket kinyitotta. Ezután társai értéket keresve kutatást végeztek a kocsikban, majd ha találtak valamit, azt magukkal vitték.

Az elsőrendű vádlott ezzel összefüggésben 12 vádpontban, míg másodrendű társa 11 vádpontban érintett. A csoport harmadik tagja ennél kevesebbszer tartott velük, őt a vádirat 6 cselekményhez köti.

A járási ügyészség a férfiakat lopás bűncselekményének különböző eseteivel vádolja. Leggyakrabban szabálysértési értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérlete a vád tárgya.

Az első- és másodrendű vádlottak letartóztatásban várják a bíróság előkészítő ülését.

Velük szemben a Hatvani Járási Ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Harmadik társuk esetében az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A fotók a rendőrség helyszíni szemléjén készültek. A képeken a banda módszerének lényege látható.

Egri Járási Ügyészség