A szürkehályog eltávolítása egy biztonságos és alacsony kockázatú műtéti eljárás, amelyet követően (egy egészséges szem esetében) a látás teljes helyreállására lehet számítani, és amelynél csak igen ritkán (az esetek 0,5%-ban) lép fel valamilyen váratlanul bekövetkező, utólagos szövődmény.

Addig is, amíg beáll a végleges, teljes látásélesség, – vagyis a gyógyulás 6 hete alatt – több dologra is oda kell figyelnie. Fontos, hogy tudja, mire számítson egy szürkehályog műtét után.

A szürkehályog-műtét utáni teendők a biztos és sikeres gyógyulás érdekében

A műtétet követően a szemeire védőkagylót kap, amit másnap reggel vehet le, így éjszaka biztos nem fog véletlenül a szemébe kapni. 

A klinikáról ezek után hasznos és megszívlelendő tanácsokkal továbbá a gyógyulási folyamatokat támogató szemcseppel bocsájtják otthonába, amelyet az orvos által előírtak szerint rendszeresen és a megfelelő adagolással kell a beavatkozáson átesett szembe csepegtetni.

Hasznos és megszívlelendő tanácsok a műtétet követően

A legfontosabb: kövesse az orvosa utasításait és hagyjon magának és szemének elegendő időt a gyógyulásra! A műtétet követően 1-2 hétig kímélő, a szem környékét is védő életmód javasolt, ugyanis az alábbiak hátráltathatják a gyógyulást:

  • a szem bármilyen mértékű megdörzsölése – bár nagy lehet a kísértés, de ne dörzsölje, nyomkodja a szemét,
  • a szem erős fénynek való tartós kitétele – pár napig védje a szemét az erős fénytől, ebbe beletartozik a szolárium használat is (UV fény ellen napszemüveg viselése javasolt),
  • 10 kg-nál nehezebb dolgok emelése – ügyeljen arra, hogy ne emeljen nehezet, és ne végezzen nehéz fizikai munkát,
  • a poros vagy füstös helyeken való tartózkodás – ne menjen homokozó közelébe, pincébe, padlásra, dohányzók közé stb.,
  • ne menjen uszodába, szaunába és gőzfürdőbe egy hónapig – ne érje a szemét erősen klóros víz (pl. uszodai),
  • és ne végezzen olyan fizikai aktivitást, sportot, amely rázkódással vagy nyomásváltozással jár, illetőleg amely során ütés érheti a szemét vagy szemkörnyékét (pl. terepfutás, lovaglás, búvárkodás vagy a boksz)!

Mi az, amit szabad a szemműtétet követően?

A fenti tanácsokat érdemes megfogadni a mielőbbi, komplikációmentes gyógyulás és éles látás érdekében, azonban a sok „ne” megtévesztő is lehet, hiszen sokkal több dolog akad, amit akár már a műtétet követően, aznap vagy másnap csinálhat a páciens!

Már aznap olvashat, tévézhet, 2-3 nap múlva pedig vezethet is. Bár érdemes elkerülni a frissen műtött szem túlerőltetését, de válaszolhat az emailjeire és nem kell lemondania a kedvenc sorozatáról sem.

A műtét után pár nappal a sport is visszatérhet lassan az életébe; kocoghat, futhat, túrázhat, golfozhat, biciklizhet. A szem teljes gyógyulása 6 hétbe telik, ezt követően már teljesen visszatérhet megszokott napirendjéhez és életviteléhez.