Habár a sűrített levegős rendszerekről alig esik szó, számos területen nélkülözhetetlenek. A nehéz- és könnyűipar számos területén kiváló szolgálatot tesznek ezek a rendszerek, elég csak a nehézipari folyamatokra vagy a gyártástechnológiára gondolni, de találkozunk velük az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban, a gyógyszergyártásban és még a fogászatban is. Akármilyen rendszerre van szükségünk, dugattyús- és csavarkompresszorok egész sora áll rendelkezésünkre, amelyek között biztosan megtalálhatjuk a számunkra ideális megoldást.

A dugattyús rendszerek ma is kifejezetten keresettek, nem véletlenül. Sokan választják a dugattyús megoldást, részben a kiváló ár-érték aránynak köszönhetően. Különböző motorteljesítménnyel rendelkeznek; emellett a tartályméretük is jelentős mértékben befolyásolja a kapacitásukat. Jellemzően 25 és 500 liter közötti tartállyal rendelkező dugattyús kompresszorokat találunk a piacon, habár ez nem jelenti, hogy ennél nagyobb tartályméret ne lenne elérhető.

A dugattyús kompresszor legnagyobb előnyét az egyszerűsége adja. A btkkft.hu munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen kompresszorok jellemzően 1-10 lóerős motorteljesítménnyel készülnek, vagyis a nagyobb teljesítményű változatok akár ipari folyamatokban is alkalmazhatók. A működési elvük roppant egyszerű: a sűrített levegőt egy közönséges dugattyús szerkezet állítja elő. A sűrítést követően a levegő a tartályba kerül, ami már könnyedén felhasználható a célfeladatnak megfelelően.

A dugattyús hengereknek (is) van egy súlyos problémájuk, ami mindenképpen megoldást követel: ez a súrlódási hőtermelés. A felületek súrlódása, illetve ellenállása hőtermelődéssel járhat, ezért olyan megoldásra van szükség, ami ezt a problémát részben vagy egészben képes orvosolni. Szerencsére az olaj hatékony megoldás; néhány csepp olajnak köszönhetően egyszerűen megoldódik a hőtermelődés problémája.

Azonban az olaj szennyeződést idéz elő, parányi olajcseppek jelennek meg a sűrített levegőben. Természetesen, ez alkalmatlanná teszi őket élelmiszeripari és gyógyszeripari felhasználásra. Szerencsére létezik megoldás; az olajmentes változatok esetében a súrlódási hő csökkentését a henger és a dugattyú közötti teflonréteg biztosítja. A hagyományosnak mondható olajkenésű kompresszorok egybeépített vagy ékszíjhajtású, egy-, illetve kéthengeres változatban érhetők el. Minőségi berendezések esetén a hosszú élettartamot öntöttvas hengerek és a tengelyre szerelt automatikus hűtés biztosítja.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg az úgynevezett csavarkompresszorokról sem. Ha a dugattyús változatok működési elvét egyszerűnek neveztük, akkor a csavarkompresszorokét még egyszerűbbnek kell mondani. Az ilyen gépek esetében a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemközt elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar felelős. A kialakításuknak köszönhetően sűrített levegőt állítanak elő, ami a légtartályba távozik. A csavarkompresszorok tökéletesen alkalmasak lehetnek kisipari és magasabb teljesítményigények kiszolgálására is.

Egyes rendszerek hűtveszárítóval, előszűrővel, finomszűrőkkel, by-pass-szal és automatikus kondenzátum-leeresztéssel rendelkeznek, így garantálva a levegős rendszer zavartalan és hatékony működését. Egyes változatok rendkívül magas teljesítményre képesek; a piacon elérhető készülékek zöme 5,5–100 LE teljesítményre képes.

Fontos szem előtt tartanunk, legyen szó akár dugattyús- vagy csavarkompresszorról, hogy csakis a megbízható gyártóktól származó készülékek képesek jó ár-érték arányt biztosítani.

Levegős gép