Megvonhatják hazánk szavazati jogát az Európai Unióban ősszel

Belföld

“Úgy hisszük, hogy a jelentésben említett tények és trendek együttesen azt mutatják, hogy Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a demokráciát, a jogállamot és az alapvető jogokat, illetve súlyosan megsértik az Európai Unió alapértékeit”

áll az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) Magyarországról szóló jelentésének csütörtökön bemutatott vázlatában. Ezért a jelentés azt javasolja, hogy

élesítsék a 7-es cikkelyt Magyarországgal szemben. Aminek az is lehet a következménye, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát az EU-ban.

Ezeken a területeken talált problémát az Európai Parlament: az alkotmányos rendszer működése, az ügyészség és más állami szervek függetlensége, korrupció, privátszféra és adatok védelme, szólásszabadság, az egyesülés szabadsága, akadémiai szabadság, vallásszabadság, egyenlő bánásmód, kisebbségi jogok, migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy a magyar kormánynak ezeket a problémákat már számtalanszor jelezték, de nem reagált érdemben az Orbán-adminisztráció, és nem foganatosította az EP által javasolt intézkedéseket.

A jelentés bírálja az alaptörvényt is: kifogásolja egyrészt, hogy az alkotmányozási folyamatba nem vontak be fideszeseken kívül senkit, másrészt, hogy az alaptörvény fokozatosan lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Megjegyzik, hogy az április 8-i választás sem volt tisztességes: felsorolják, hogy a kormányzati és a Fidesz-források nem voltak szétválasztva, és főleg a médiahelyzetnek köszönhetően nem alakulhatott ki olyan környezet, amelyben minden választóhoz eljutott minden párt üzenete.

A jelentés a korrupció természetét nem taglalja, csak a GRECO, korrupcióellenes szervezet egy korábbi jelentésére hivatkozik, amelyben egy sor összeférhetetlenségi, korrupciós esetet sorolnak fel, amelyekhez magyar kormánypárti politikusoknak van közük.

Riasztónak tartja a jelentés, hogy Magyarországon egyre többször titkosszolgálati eszközökkel, titkosan figyel meg állampolgárokat a kormány. Illetve azt is, hogy olyan törvényeket fogadtak el, amelyek a tömeges megfigyelést megkönnyíthetik.

A jelentés bírálja a 2011-es médiatörvényt. Levezeti, hogy hogy lett egyre szűkebb a szólásszabadság tere Magyarországon, illetve hogy hogyan foglalta el a Fidesz a médiahatóságot és a közmédiát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az úgynevezett LIBE-bizottság által tegnap bemutatott jelentés kapcsán úgy reagált: súlyosan antidemokratikus eljárást folytat hazánkkal szemben a jogállamiságot vizsgáló brüsszeli testület, semmibe veszik a magyar emberek véleményét.

A jelentéshez minden frakció nyújthat be módosító javaslatokat. A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely adott esetben ennek alapján kezdeményezheti az atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását Magyarországgal szemben a jogállamisági elvek megsértése miatt.

(24.hu, Magyar Idők)