Az elkövető a bűncselekmény elkövetése során egy tizenhárom centiméter élhosszúságú szabóollót használt, amivel többször lesújtott az ágyban fekvő sértettre.


A Heves Megyei Főügyészség vádiratot nyújtott be az ügyben, melyben a
bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja az 52 éves terheltet.


A vádirat szól arról is, hogy a vádlott Hatvanban hosszabb idő óta élt együtt egy társasházi lakásban 84 éves édesanyjával, akinél idős korára gyógyíthatatlan megbetegedés alakult ki, mely miatt folyamatos ápolásra és gondozásra szorult. Az ennek során szükséges teendőket gyermeke látta el körülötte, amiért ápolási díjban részesült. Ez gyakorlatilag az egyetlen állandó jövedelemforrását jelentette, de félő volt, hogy elveszíti azt, mivel az illetékes gyámhatóság a beteg nő intézeti elhelyezéséről
határozott.


A vádlott maga depresszív személyiségzavarban szenved, ami feltételezhetően szerepet játszott abban, hogy a 2011 karácsonyát követő napon öngyilkosságot kísérelt meg azért, mert az élethelyzetét kilátástalannak ítélte. Pár napos gyógykezelés után a kórházból
hazatérve döntött úgy, hogy végül nem magát, hanem az anyját öli meg.

A bűncselekmény elkövetésére 2022. január 6-án délelőtt nem sokkal azt követően került sor, hogy az intézeti elhelyezés kapcsán szükséges COVID tesztelést a sértetten elvégző egészségügyi dolgozók távoztak a hatvani lakásból. Ekkor a terhelt magához vette a szabóollót és azzal minden előzmény nélkül mellkason szúrta, valamint a nyakán és a fején többször megvágta a sértettet. A közepes erejű mellkasi szúrás elérte a szívet, emiatt nagy intenzitású mellűri vérzéssel járt, ami néhány percen belül az asszony halálához vezetett.


A főügyészség főbüntetésül fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratában, melyben emellett közügyektől eltiltást és elkobzást is indítványozott a letartóztatásban lévő terhelttel szemben.

Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció