A húsvéti ünnepek alatt Heves megye tűzoltóit harmincegy tűzesethez és tizenegy műszaki mentéshez riasztották.

A tűzesetek jellemzően szabadtéren keletkezett tüzek voltak, az elszáradt növényzet a csapadékmentes, rendkívül száraz és szeles időben könnyen lángra kapott és gyorsan terjedt. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói kéziszerszámokkal és vízzel fékezték meg a lángokat. Előfordultak olyan esetek, ahol figyelmen kívül hagyták az adott település kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályait, ilyen esetekben a tűzoltók oltották el a szabálytalanul gyújtott tüzet.

Két jelentősebb tűzeset is történt a hosszú hétvégén, szombaton reggel teljes terjedelmében égett egy tárolóban elhelyezett füstölő Hatvanban, a Kölcsey Ferenc utcában. A tűz az építmény tetőszerkezetére is átterjedt. A hatvani hivatásos tűzoltók egy vízsugárral előbb körülhatárolták, majd megfékezték a lángokat, továbbá az izzó, parázsló részeket felkutatták és eloltották. A tűz a szomszédos melléképületet kis részben érintette, számos cserépre és a csatornára korom rakódott le. Hétfő délután kigyulladt egy lakóépület garázsában álló személyautó, a lakóépület homlokzati szigetelése és padlása Egerben, a Borsitz János utcában. A tűz átterjedt a szomszédos lakóház szigetelésére és tetőszerkezetének deszkáira is. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral elfojtották a lángokat, majd az utómunkálatok során a tetőszerkezet által eltakart izzó részeket felkutatták és eloltották. A tűz a lakótereket nem érintette. A garázsból kihozott gázpalack ártalmatlanításához az egységek mesterlövész segítségét kérték, a tűzben senki sem sérült meg, a lakók az oltási munkálatok után visszatérhettek otthonaikba.

Fotó: Szabadtéri Tűz / Papp László tű. őrm. – Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltóság   Eger- Borsitz János utca / Fejes Krisztián tű. őrm. – Egri HTP

A  fotógaléria megtekinthető itt: