A legtöbb megyeszékhelyünkön a 2020-as évben kedvező áron lehetett bérbe venni egy ingatlant. Ennek egyik legfőbb oka a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, melynek hatására az egyetemisták hazaköltöztek, a munkavállalók pedig home office-ba kényszerültek. Azonban idén a harmadik hullám végével a szigorítások megszűntek és újra megindult a kereslet a kiadó lakások iránt. Az ingatlennet.hu legfrissebb cikkéből pedig kiderül, hogy a hazai bérbe vehető ingatlanok piacán milyen mértékű volt a megnövekedett kereslet miatti az áremelkedés.

Nincs könnyű helyzetben, aki a fővárosban szeretne lakást bérelni

Budapesten az elmúlt néhány évben egyenes arányban növekedtek az eladásra kínált ingatlanok árai és a kivehető ingatlanok bérleti díjai is. Azonban a pandémia időszaka alatt hazánkban mindkét piac esetében a növekedést felváltotta a csökkenő tendencia. A vírus harmadik felvonásának a lecsengésével pedig újból megnőtt a kereslet az albérletek iránt, melynek következtében ismét áremelkedés következett be a bérleti díjakban. A fővárosban bérbe vehető lakások árai 2020 nyarának végével a 3390 forintos átlag négyzetméterár idén tavaszra 3120 forintra csökkent. 2021 augusztusában pedig már átlagosan 3320 Ft/m2-es átlagáron lehetett egy budapesti lakást bérbe venni.

A járvány időszaka alatt csökkentek a kiadó lakások átlagos négyzetméter árai olyan népszerű vidéki egyetemii városokban is mint Szegeden, Debrecenben vagy Eger. Ezen nagyvárosokban, ahogy Budapesten is a nyár kezdetével emelkedő tendenciákról beszélhetünk. A legfrissebb 2021. augusztusi adatok szerint Szegeden 2190 Ft/m2, Debrecenben 2507 Ft/m2, Egerben pedig 2013 Ft/m2 volt a lakások havi átlagos bérleti díja.

 

Egyre drágábbak az albérletek a továbbtanulni vágyók közkedvelt városaiban 

Bizony a legtöbb egyetemi városban, ahol bár az elmúlt 12 hónapban voltak időszakok, amikor olcsóbbá váltak az albérletek, összességében azonban a 2021-es évet mégis drágulás jellemezte. Ilyen városok közé tartoznak az olyan nagyobb városaink, mint Veszprém és Győr.  Na de vajon mennyivel is kellet mélyebbre nyúlni a bérlőnek a zsebükbe idén?

 

2020 augusztusához képest 2021 augusztusában négyzetméterenként átlagosan 200-300 forinttal kellett többet fizetni egy lakás bérléséért Veszprémben, Győrben és Miskolcon is. Míg Veszprémben 2345 forintról 2510 forintra ugrottak az átlagos négyzetméterárak, addig Győrben 2230 forintról 2530 forintra. 

 

Ezzel szemben viszont az elmúlt egy évben pedig a vizsgált városok közül csökkentek a lakások bérleti díja Székesfehérváron. Ebben a városban az idei esztendő hetedik hónapjában a bérleti díjak a 2090 Ft/m2-re emelkedtek, a tavalyi év ugyanezen hónapjának 2560 forintos négyzetméterenkénti átlagos áráról. Mindemellett pedig Pécsen 2020 augusztushoz képest idén ugyanebben a hónapban közel azonos 2150 Ft/m2-ért bérelni egy lakást.


Jön a negyedik hullám, de vajon meddig marad ez az eszeveszett drágulás a lakáspiacon?

A tavalyi évhez képest átlagosan mintegy 15-18 százalékkal emelkedtek a lakások kínálati árai. A nagyobb jellegű kereslet leginkább az újépítésű lakások és vidéki családi házak iránt volt az elmúlt időszakban. Ezen ingatlantípusok népszerűségét pedig leginkább a családi otthonteremtési támogatás táplálja. 2020 első negyedévéhez képest az áremelkedés Budapest 2,1, vidéki nagyobb városokban 13,2 és a kisebb községekben pedig 24,3 százalékos volt. Az hogy mi várható az elkövetkezendő néhány hónapban igen nehéz megjósolni a negyedik hullám előtt. Mindenesetre, amíg élénk a kereslet, addig biztosan nem várható csökkenés az eladásra kínált lakások áraiban.  

ingatlannet.hu