Ne csak kényeztessük, felelősen gondolkodjunk és gondoskodjunk a macskákról.

Naná, hogy bolyhos kedvenceinknek két ünnepnap is jár: míg a világnapjuk február 17-én van, addig augusztus 8-án, azaz ma, a Macskák Nemzetközi Napja okán is körbe rajonghatjuk őket (na, nem mintha nem ezt tennénk nap, mint nap).

Miközben e jeles alkalomból dupla fülvakarást, simogatást, ölelést és juti falatot adunk bolyhos kedvenceinknek, nem szabad elfeledni, hogy nem mindegyik makka olyan szerencsés mint a miénk.

Sajnos mintegy két millió kóbor macska országa vagyunk. Ellenőrizetlen elszaporodásuk természetesen nem jó számunkra embereknek, és borzasztó szenvedést okoz a macskáknak is. Külön fejezetet érdemelnének “csak” a szörnyű állatkínzások is, de erre most nem térnénk ki részletesen.

Elég annyi, hogy mivel a macskák nagyon szaporák és féléves koruk után már ivarérettek, egy összeálló gazdátlan macskapár három év elteltével akár kétszáz fős nagycsaládban is élhet, ha nem gondoskodunk az ivartalanításukról.

A tavaszi és őszi párzási időszak után ugyanis falun és városban lényegesen több kölyökmacska születik, mint amennyire kereslet van. Az utcán cseperedő állatok jó része sajnos a biztos pusztulásba születik. Ezer veszély és betegség között kilencven százalékuk már kamaszkora előtt kimúlik – az állatvédő szervezetek pedig gyakran találnak az út szélén dobozban vagy összecsukott szájú zacskóban sorsukra hagyott kölyköket.

A kóbor állatok oltások és rendszeres féregtelenítés nélkül élnek, így a problémának közegészségügyi vonatkozásai is lehetnek.

Ezért fontos tehát legalább, minimum a nőstények sterilizálása, amely általában 10-12 ezer forintba kerül.

Ezzel kapcsolatban érdemes pozitív példaként Olaszországot említeni, ahol az ivartalanításra állami támogatást lehet igényelni, vagy Angliát, ahol adatbázisba gyűjtik az állatorvosokat, akik kedvezménnyel végeznek ilyen beavatkozásokat. 

Jó lenne hazánkban is hasonló, átgondolt, hosszú távú stratégia, de sajnos Magyarország még gyerekcipőben jár ezzel kapcsolatban. Viszont az állatvédők szervezetek kitűnő munkát végeznek, említhetnénk itt helyi példát is, a Füzesabonyi Állatvédő Alapítványt.

A kóbormacskák számát mindannyiunk érdekében radikálisan csökkenteni kellene, ebben segítene, ha az állatokat nemcsak etetnénk, hanem minél többet örökbe is fogadnánk.