Évek múltán találták meg egy gyilkosság áldozatának holttestét a kútban A Heves Megyei Főügyészség az általa irányított sikeres és alapos rendőrségi nyomozást követően vádat emelt a hosszú időn át bujkáló elkövetőkkel szemben.

2020. április 7-én kúttisztítási munkálatok során egy holttest került elő egy egri ingatlan udvaráról. A szakértők megállapították, hogy az idősödő, korábban szervátültetésen átesett férfi halálát idegenkezűség okozta, ezért ismeretlen tettesek ellen nyomozás indult, ami nemrégiben befejeződött. A napokban benyújtott vádirat szerint a három elkövető rövidebb-hosszabb ideje kapcsolatban állt a sértettel, aki 2015 őszétől gyakran megfordult abban az egri lakóházban, melyet a vádlottak közül ketten közösen béreltek. Az ismerősök viszonya idővel megromlott, a vádlottak nem szívelték a sértettet, de ő ennek ellenére 2015 karácsonyán látogatást tett náluk. Amikor az I. rendű vádlott éjjel kettesben maradt a vendéggel, ismeretlen okból egy kőműveskalapáccsal leütötte a férfit, melynek következtében a sértett koponyája darabosan betört, koponyaűri vérzés alakult ki, ami rövid időn belül a halálához vezetett.

A holttestet a három vádlott röviddel később egy plédbe csavarta és bedobta az udvaron ásott kútba, amit néhány nap múlva egyikük építési törmelékkel töltött fel, majd lebetonozott. A vádlottak megbeszélték, hogy ha valaki az eltűnt után érdeklődne, azt válaszolják, hogy ismerősük börtönbe került. Az ünnepek után a három terhelt elment a sértett hajdúsági tanyájára, ahol kirámolták az immár lakatlan házát, valamint eltulajdonítottak több haszonállatot.

A bűncselekmények elkövetése után a vádlottak megszakították egymással a szorosabb kapcsolatot, volt aki álnevek alatt bujkált az országban és volt aki külföldre távozott, ahol embercsempészés miatt felfüggesztett börtönre ítélték. Végül a rendőrség kézre kerítette valamennyiüket, közülük ketten a nyomozás során beismerő vallomást tettek.

A főügyészség a kalapáccsal gyilkoló, letartóztatásban lévő elkövetőt emberölés bűntettével, segítőit bűnpártolás bűntettével, emellett mindhármukat lopás vétségével vádolja. A II. rendű vádlottal szemben a vádhatóság közokirat-hamisítás bűntette miatt is vádat emelt. Az ügyészség két terhelttel szemben több éves végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

(Heves Megyei Főügyészség)

Címlapkép Illusztráció (ujszo.com)