Karanténba kell vonulnia annak, aki fertőzött országból érkezik.

Meg kell akadályozni, hogy a vírust be lehessen hurcolni, csak akkor van esély kint tartani a vírust, ha a határokon kívül tartjuk a vírust – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, további hazai korlátozó intézkedések bevezetése nem indokolt, viszont a határellenőrzést szigorítani kell.

Vörös, zöld és sárga kategóriába sorolják az országokat a fertőzöttség szerint,

ezt a listát az országos tisztifőorvos teszi közzé és szerdánként frissítik. 

Zöld besorolást kapnak azok az országok, ahonnan vállalható a belépés. Sárga jelzést, ahol kevésbé súlyos a  fertőzöttségi szint és vörös, ahol súlyosabb. 

Különválnak a szabályok: megkülönböztetnek magyar állampolgárokat, magyar állampolgárok hozzátartozóit, valamit külföldi állampolgárokat. 

Magyar állampolgár sárga vagy piros országból érkező állampolgár esetén egészségügyi ellenőrzésen esik át, ha pozitív a teszt, akkor a kötelező karanténba vonulás. 

Ha esetleg nem igazolt a gyanú, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve ha az elmúlt 5 napban volt két koronavírus tesztje. Sárga országokból érkező esetén az első, vörös országok esetén a második negatív teszt után lehet elhagyni a karantént. 

A piros országokból érkező országokból külföldi állampolgárok nem léphetnek be.

A tranzitforgalom és az áruforgalom kivétel, illetve a hivatalos út. Ezen esetekben kivételesen is sor kerülhet az ellenőrzésre. 

Az országok listáját rendszeresen felül fogja vizsgálni, ha szükséges, akkor a besorolásokat változtatni fogja. Bulgária, Portugália, Románia és Svédország van sárga kategóriában. De Norvégia, Oroszország, Szerbia, az Egyesült Királyság is sárga jelzésű. Macedónia, Moldova, Fehérorszország vagy éppen Észak-Macedónia. 

Ha valaki sárga vagy piros országból érkezik

és nem akar karanténba vonulni, akkor a teszteket magának kell fizetnie

– mondta el Gulyás Gergely. 

168óra.hu