Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi díszünnepségünkön Habis László polgármester kitüntetéseket adott át.

Elismerést kaptak a következők:

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a testnevelés és a sport területén végzett kiemelkedő munkájáért „PRO AGRIA” szakmai díjat adományozott Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója részére.

Kovács Géza 2006 óta intézményvezetőként irányítja az Egri Városi Sportiskola munkáját, ahol 43 edző útmutatásaival 11 szakosztályban közel 500 gyerek sportol. A Sportiskolák Országos Szövetségének volt elnöke 2012 és 2018 között, irányítása alatt az Egri Városi Sportiskola hét alkalommal nyerte el az első helyet a „Magyarország Legjobb Sportiskolája” pályázaton, egyesületi típusú Sportiskola kategóriában. A Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként azon munkálkodott, hogy a magyar sport sikerei a jól szervezett magyar utánpótlássportra alapozva valósuljanak meg. Áldozatos munkájával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Eger városában egy sikeres sportiskola működhessen, megújulhasson a Szentmarjay Tibor Városi Stadion atlétikai pályája, a centerpálya, a Kemény Ferenc Sportcsarnok.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kimagasló sportolói tevékenységéért „EGER KIVÁLÓ SPORTOLÓJA” kitüntetést adományozott az Egri Úszó Klub úszója, Békési Eszter részére. 

Eszter  debreceni születésű sportoló a szülei hatására kezdett el úszni. Idén januárban, 16 évesen szerződött a Hajdúszoboszlói nevelőklubjától az Egri Úszó Klubhoz, ahol edzői Kovács Ottó és Török Zoltán lettek. Középiskolai tanulmányait az egri a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium Szakközépiskola és Kollégiumban végzi. A váltás gyors és sikeres eredményeket hozott az úszó életében. A május végi Ifjúsági Országos Bajnokságon 4 aranyérmet szerzett 50, 100 és 200 méteren mellúszásban, valamint a 4×100 méteres vegyesváltóban. 200 méter mellen jelenleg a második a felnőtt országos ranglistán, és gőzerővel készül a júliusban Helsinkiben sorra kerülő junior Európa-bajnokságra, amelyen akár dobogós helyet is szerezhet.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kimagasló tanulmányi eredményéért „KIVÁLÓ EGRI DIÁK” kitüntetést adományozott az Egri Dobó István Gimnázium elmúlt tanévben végzett tanulója, Novák Blanka részére.

Novák Blanka rendkívül tehetséges, sokoldalú fiatal. Szerteágazó tevékenységei közül kiemelkedik a természettudományok iránti elkötelezettsége, 3 éve végez kémiai-biológiai kutatást a goji bogyó hatásáról az Eszterházy Károly Egyetemen, a Richter Gedeon és az Magyar Tudományos Akadémia támogatásával. Tudományos munkássága elismerését jelentette, hogy a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első díjat nyert, így ő képviselhette Magyarországot a Dublinban megrendezett európai döntőben, valamint részt vehetett a 2018. évi Nobel-díj átadási ünnepségen.

Tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményeket ért el. Angol nyelvi versenyek, szépkiejtési versenyek rendszeres díjazottja. Emellett közösségi, társadalmi tevékenysége is elismerésre méltó.  Angolból felsőfokú, kínaiból középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, középiskolás évei alatt mindig kitűnő tanuló volt, kitűnő érettségi bizonyítvánnyal zárta tanulmányait.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPORTOLÓJA” elismerő címet adományozott az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanulójának Csorba Dominik Péternek, az Egri Városi Sportiskola sportolójának.

Edzője: Fejér Barna

Csorba Dominik megbízható, közvetlen, tisztelettudó diák, mind a társai, mind a tanárai kedvelik. Segítőkész, érdeklődő tanuló. Magatartása példamutató, az osztályközösség életében aktívan vesz részt. Jeles tanulmányi eredménnyel zárta a tanévet, nagy szorgalommal igyekezett jól teljesíteni egész évben. Mindemellett aktív sportoló is, judo sportágban nagyon szép eredményeket ért/ér el. A 2015/2016-os tanévben Országos Magyar Bajnok volt, idén elért jelentősebb eredményei között említhető a Serdülő Országos Diákolimpián elért 2. hely 45 kg-ban, a Serdülő Európa Kupán elért 3. hely 50 kg-ban. Csorba Dominik a serdülő magyar válogatott tagja is! 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése kiváló tanulmányi eredményéért és kimagasló sportteljesítményéért „EGER VÁROS JÓ TANULÓJA, JÓ SPOTOLÓJA” elismerő címet adományozott az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanulójának Tóth Rajmondnak, az Eger Eszterházy Szabadidő és Sportegyesület sportolójának.

Edzője: Tóth Edmond

Tóth Rajmond a Neumann János Gimnázium 10. évfolyamos tanulója. A középiskolában eltöltött 2 évet kitűnő érdemjegyekkel zárt. Érdeklődése sokrétű, az osztályközösség értékes tagja. Német nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, tanulmányait a közgazdaságtan irányába szeretné tovább folytatni. Már egész kiskorától kézilabdázik. Korábban Spanyolországban és Kecskeméten élt és sportolt, mely helyeken számos kupán és bajnokságon választották meg a legjobb játékosnak, azonban Egerben érte el legnagyobb sikereit. A 2016/17-es szezonban gólkirály lett a serdülő korosztályban, az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában több mint 200 gólt szerzett. A 2018/19-as idényben, vagyis jelenleg, 16 évesen az első osztályú felnőtt egri csapat igazolt játékosa. A korosztályos válogatottal többféle nemzetközi tornán vett részt.

Gratulálunk valamennyi kitüntetettnek!

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala