Egy órával ismét kevesebbet aludhatunk. Bár már többször szó volt róla, hogy eltörlik az óraátállítás gyakorlatát, most hétvégén azonban még át kell állnunk a nyári időszámításra.

A sokat vitatott gyakorlatot sokan szeretnék megszüntetni. Az Európai Parlament már szavazott is róla.

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében – írja az MTI.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Egy tavalyi közvéleménykutatás szerint a magyarok háromnegyede eltörölné az óraátállítást. 62 százalékuk a nyári időszámítást választaná, amikor este tovább van világos.

A következő óraátállítás már itt is van: 2019. március 31.-én vasárnap ugyanis éjjel kettő órakor 1 órával előre kell állítani az órákat.

Természetesen célszerű  ezt megtenni szombaton este lefekvés előtt. 

Címlapkép: Illsztráció

Forrás: MTI,   24.hu