A téli időszámítás Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik, ilyenkor hajnalban egy órával tekerjük visszafelé a mutatókat. 

Mikor van pontosan az őszi óraátállítás?

Október utolsó vasárnapján, azaz 2023. október 29-én hajnali 3 óráról 2 órára kell állítani az analóg órákat, ekkor kezdődik a téli időszámítás. A digitális készülékek, okostelefonok órái automatikusan visszaállnak.

Tényleg eltörlik az óraátállítást? Ha igen, mikor lesz az utolsó óraátállítás?

2021-ben járt le az óraátállítás eltörlésének határideje, de az uniós tagállamok nem tudtak közös nevezőre jutni a kérdésben. Csehország megelégelte a várakozást, és  elsőként foglalt állást: öt évre szóló döntést hoztak, miszerint folytatják a nyári és téli időszámításra való átállást a következő években is.

Csehország döntése minden bizonnyal jelentős hatással lesz a többi országra is, szóval egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy a következő években még ősszel és tavasszal állítgatni fogjuk az órákat.

A nyári-téli időszámítást kezdetben energiamegtakarítás céljából vezették be, azonban már nem származik belőle gazdasági előny. Egy uniós felmérés szerint az emberek inkább a nyári időszámítás mellett döntenének.

Az őszi óraátállítás hátrányai

A szakértők szerint az emberek bioritmusát is felborítja az évi kétszeri állítgatás. Az őszi óraátállítás azt eredményezi, hogy kevesebb ideig élvezhetjük a nappali fényt, ezáltal az emberek kevesebb időt tudnak a szabadban tölteni. Egyes elemzések szerint a kevesebb nappali fény és a hirtelen sötétedés az őszi óraátállítás után növelheti a közúti közlekedési balesetek kockázatát. Ezzel  azzal is összefüggésben lehet, hogy sokak számára az óraátállítás akár egy-két hétig tartó kellemetlen közérzettel, fejfájással, figyelmetlenséggel, csökkent koncentrálóképességgel jár, mivel az ember belső, biológiai óráját nem lehet egy pillanat alatt átállítani.

Az óraátállítás, különösen az őszi visszaállítás, zavarhatja az emberek alvási ciklusát. Ez alvásproblémákat, fáradtságot és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. A szezonális depresszióban szenvedőknek kedvezőtlen, hogy a reggelek újra sötétek.  

Az óraátállításnak emellett adminisztratív és logisztikai nehézségei vannak, például a közlekedési menetrendeket tekintve: a MÁV jelenlegi gyakorlata szerint az őszi óraátállításkor a hajnali 2 órakor közlekedő néhány vonat 1 órát vesztegel.

Wiki.Startlap