Ügyészi indítványra két embercsempészt is letartóztatott hét végén a bíróság.

A rendőrség által a tettenéréskor bűnügyi őrizetbe vett elkövetők egyike egy Lengyelországban élő ukrán állampolgár, aki március 21-én indult el Magyarország déli határáról a németországi Frankfurtba egy furgonnal, melyben nyolc török és egy szír állampolgárt szállított. Ezek a személyek Szabadka felől engedély nélkül lépték át a zöldhatárt, majd az erdőben bujkálva várták a gyanúsítottat, aki fejenként meghatározott összegért felvette őket az autójába. A külföldi határátlépőkkel teli járművet a rendőrök az M3 autópályán kapcsolták le.

A másik ügyben egy türkmén állampolgár került letartóztatásba. Őt március 24-én szintén az M3 autópályán állította meg, majd vette őrizetbe a Füzesabonyi Rendőrkapitányság járőre, mivel tetten érték azon, hogy öt illegálisan hazánkban tartózkodó személyt – köztük két kiskorú fiút – szállított az általa vezetett gépjárműben. Az utasok között olyanok is voltak, akik már nem először próbáltak Magyarországon keresztül jogellenesen Nyugat-Európába jutni.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mindkét sofőr minősített embercsempészés bűntettével gyanúsítható. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés

Az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a terheltek esetében fennáll a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye, ezért velük szemben helye van a legsúlyosabb bírói engedélyes kényszerintézkedésnek. A nyomozási bíró egyetértett az ügyészi állásponttal, és két külön eljárásban elrendelte a letartóztatásokat. A végzések ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Heves Vármegyei Főügyészség