Szén-monoxid-gáz jelenlétét mutatták ki a tűzoltók mérőműszerei két ingatlanban is vasárnap.

Rosszullét miatt riasztották a hevesi hivatásos tűzoltókat egy családi házhoz vasárnap délelőtt Tarnabodra, a Gazdakör útra. A házban vegyes tüzelésű kályhákkal fűtöttek, az egység méréseket végzett és három helyiségben is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A mentők hét embert megfigyelésre kórházba szállítottak.

Egy gázkéményből áramlott vissza szén-monoxid vasárnap délután Egerben, a Szeszfőzde utcában. A kéményhez egy vízmelegítő csatlakozott, az eszköz környezetében az egri hivatásos tűzoltók mérésekkel kimutatták a gyilkos gáz magas koncentrációját. Az egység a gázszolgáltatót is értesítette, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szeles időjárás esetén jellemzően megnő a szén-monoxid visszaáramlások száma. Azért, hogy elkerüljük a szén-monoxid-mérgezést, érdemes szén-monoxid-érzékelőt telepíteni minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé. A jó minőségű készülékek időben jeleznek, ha szén-monoxid-gáz keletkezik. Ha riaszt az érzékelőn, azonnal hagyjuk el a helyiséget és kérjünk segítséget a 112-es segélyhívó számon.

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Címlapkép: Illusztráció/Otthonautomatika

Heves Megyei Katasztrófavédelem