Fotó: Keller Richárd
A barátságos mérkőzésen 18 egri és 15 szekszárdi borász méri össze bikavéreit.

Bikavér hazánkban kizárólag Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik a két különböző borvidék bikavére, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

A külföldi fogyasztók legtöbbször a magyar éttermekben találkoznak a bikavérekkel, így az ottani sommelier-k szerepe kulcsfontosságú abban, hogy határainkon kívül, nemzetközi szinten is újra elismertté tegyék ezt a borstílust. Ha a top budapesti éttermek sommelier-it kérdezzük, azt említik, hogy a betérő vendégek általában nosztalgiával emlegetik a „Bull’s blood”-ot, ám kevesen választják ajánlás nélkül. 

Az egri és szekszárdi termelők egybehangzóan hisznek ebben a komoly történelmi hagyományokkal bíró borkategóriában, és úgy vélik, hogy a mai kor fogyasztói igényeinek is tökéletesen megfelelhet. Az pedig, hogy a két borvidék pincészetei aktuálisan mit gondolnak a bikavérről, annak stílusáról, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj budapesti sétálókóstolóján március 2-án kiderül.

18 egri és 15 szekszárdi borász hozza el különböző évjáratú, kékfrankos alapú házasításait, így nem csak a borvidéki jellegzetességeket, de az egyes évjáratok jegyeit is tetten érhetik a kóstolók a borokban.

És hogy milyen ételek harmonizálnak e kíváló nedükkel? Klikk a vinoport.hu portáéra a részletekért.

(Vinoport.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

Hivatalos: a hungarikumok sorába emelték az Egri Bikavért – Fotók