Az Egri Járási Ügyészség garázdaság bűntette miatt emelt vádat azzal az öt férfival szemben, akik 2018. március 29-én, egy közúti szabálytalanságot követően, több különböző helyszínen is bántalmazták egymást Egerben.


A vádlottak közül három Borsod megyei lakos, akik a bűncselekmény elkövetésének hajnalán gépkocsival indultak Ózdról Egerbe, hogy ott mezőgazdasági idénymunkát végezzenek a szőlőben. Útjuk során az egyik szakaszon egy kilenc személyes kisbusz annak ellenére kezdett a gépkocsijuk előzésébe, hogy a szembe jövő sávban haladó távolsági autóbusz már túl közel volt hozzájuk, így azért, hogy a balesetet elkerüljék, vészfékezniük kellet.

A vádlottak 6 óra után érkeztek végül Egerbe, ahol egy nagyáruház parkolójában álltak meg azért, hogy reggelit vegyenek maguknak. Ekkor vették észre, hogy a korábban őket előző kisbusz szintén ott várakozik, ezért odamentek annak vezetőjéhez, és számon kérték a veszélyes manővert. Ebből előbb csak lökdösődés támadt, ám az hamarosan verekedéssé fajult, melynek során az idénymunkások egyike boxerrel bántalmazta a sofőrt, akit aztán mindhárman ütni és rugdosni kezdtek, miután a kabátja kapucniját a fejére húzták. A járművezető testvére – egyben a mikrobusz egyik utasa – próbálta ugyan menteni a bátyját, de végül őt is megverték, majd elhajtottak a parkolóból.
Nem sokkal ezután, 7 óra tájban, a két gépjármű véletlenül ismét találkozott az egri laktanya közelében. Ekkor a korábban bántalmazott sofőr vágott a kisbusszal a személygépkocsi elé azért, hogy testvérével közösen elégtételt vegyenek a parkolóban történtekért. A két férfi vascsövekkel a kezében ugrott ki a furgonból, majd nekiesett a másik három vádlottnak, akik futva menekültek előlük az utcán. Végül súlyosabb bántalmazásra nem került ugyan sor, de a szőlőmunkások így is nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek a rájuk mért ütések folytán.

Az Egri Járási Ügyészség a csoportosan – egyesek által felfegyverkezve – elkövetett garázdaság bűntettével vádolt öt férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett mértékes indítványt a vádiratában, valamint indítványozta azt is, hogy a bíróság a felfüggesztés próbaidejére rendelje el valamennyiük pártfogó felügyeletét.

Címlapkép: Illusztráció

Forrás: Dr. Szalóki Zoltán  főügyész