Hogyan teszünk különbséget két radiátor között?

Ugyan csábító külső alapján kiválasztani a megfelelő fűtőtestet, viszont sokkal fontosabb az, hogy milyen típus illeszkedik az otthonunkba technikailag és szerkezetileg. Társasház esetén figyelembe kell venni, hogy a radiátor melyik fajtája köthető rá a házban működő alap rendszerre. Ehhez javasolt szakember segítségét kérni, aki egy rövid felmérés után könnyedén megmondja, hogy melyik lesz az optimális választás az otthonunkat tekintve.

A radiátorokat az alábbiak szerint többféle csoportba soroljuk

  • A radiátor az anyagát nézve lehet öntöttvas, alumínium, réz, rozsdamentes acél, stb.
  • Működési elvét tekintve lehet meleg vizes rendszerre köthető, elektromos vagy vegyes üzemű radiátor, mely mindkét rendszerre használható.
  • A kialakítását tekintve egy radiátor lehet lap-, vagy csőradiátor, de tagos, illetve egyedi formájú is.
  • Felhasználási terület szerint lehet például fürdőszobai, lakó és más terekben használható radiátor.
  • Továbbá egy radiátor lehet vertikális, azaz álló radiátor, horizontális, azaz fekvő, és térelválasztóként funkcionáló a térbe helyezhető radiátor.

Milyen nagyságú radiátort érdemes választani?

A döntésben igen nagy segítség, ha meg tudjuk határozni a szükséges, esetleg a maximális méretet, amit az otthonunk igényel. Ehhez olyan alapadatok szükségesek, mint, hogy mekkora a lakás, illetve a lakók szervezetének hőigénye, fontos, hogy a berendezés kellő mennyiségű hőt tudjon leadni a megfelelő hőmérséklet érdekében. Figyelni kell a lakás alap hőmérsékletére, a szigetelésre, a nyílászárók állapotára, és természetesen a helyiség adta lehetőségekre – hova kerülhet a radiátor, hogy optimális hőt biztosítson és ott mennyi hely van számára. Mindezt persze meghatározza, hogy melyik helyiségbe választjuk a fűtőtestet, mert a konyhában kevésbé szükséges magas teljesítmény, mint például a fürdőszobában.

Hogyan csoportosítjuk bekötés szerint a radiátorokat?

A fent leírtak mellett igen fontos a bekötés lehetősége, aminek megfelelően szintén több csoportba osztjuk a radiátorokat:

  • Kompakt radiátorok: más néven négycsonkos radiátorok, melyeket főként felújításkor a csere fűtőtestként használunk. 
  • Beépített szelepes, vagy hatcsonkos radiátor: mivel a bekötés alulról történik sokkal esztétikusabb, mint a többi társa, szinte nem is látszik, hogy hogyan csatlakozik a falba.
  • Lapradiátorok, cső-, vagy fürdőszobai radiátorok: ezek általánosan kisebb helyet foglalnak, így remek megoldást kínálnak a kisebb helyiségek esetén. A fürdőszobai radiátor esetében a klasszikus ívelt és egyenes formákon túl egyre több design kialakítás is elérhető.

Ahogy egyéb fűtőberendezések esetében, úgy a radiátoroknál is fontos szempont a tisztítás és karbantartás. A fűtési szezon megkezdésekor elengedhetetlen a lapradiátor légtelenítése és tisztítása, illetve ellenőrizzük a csövek átjárhatóságát. Ha nem fűt a megszokott módon, csöpög az összeillesztéseknél, hideg a radiátor alja, esetleg furcsa zaj jön a kazán felől, akkor biztosak lehetünk benne, hogy probléma akadt a fűtő rendszerrel. Ilyenkor semmiképpen ne álljunk neki magunk megszerelni, kérjük szakember segítségét.

A cikk megjelenését a Netkazán webáruház támogatta, akik már 25+ éve állnak a fűtéstechnika szolgálatában.