Városunkban is nagyot lép a legendás márka, méghozzá egy viszonylag nagy alapterületű üzlet nyitásával.

Hónapok óta ismert, hogy a Széchenyi utcai édességboltja után új üzletet nyit városunkban a minőségi csokoládékat, bonbonokat gyártó Stühmer Kft. A több mint 150 féle terméket felvonultató tradicionális márkáról érdemes tudni, hogy Csóll Péter élesztette újjá 2006-ban, amikor megvásárolta az egri Stühmer édességboltot és a védjegy tulajdoni jogát. A cégnek – honlapjuk szerint –  jelenleg már 10 saját-, illetve partnerüzlete van Egerben, Gyöngyösön, Budapesten és Debrecenben, valamint a cég székhelyén, Makláron. Utóbbinál a gyártóüzem és márkabolt mellett egy cukrászdát és fagylaltozót is nyitottak.    

Legfrissebb, április 25-i fotóink szerint most Egerben készülnek nagy dobásra, ugyanis egy viszonylag nagy alapterületű üzlethelyiséget vettek birtokba az egri taxiállomásnál, a volt Telekom székház földszintjén (Fellner Jakab utca 1.), a szintén legendás Sárvári Cukrászda tőszomszédságában.

Fotó: Egri Sztorik

Bár a nyitás pontos dátuma még mindig nem ismert (csak az év, azaz 2023 van feltüntetve a kirakatban), a beruházás nagyságán, az üzlethelyiség alapterületén látszik, hogy nem “csak” egy újabb édességboltról lehet szó, valószínűleg egy nagyobb egység: márkabolt, cukrászda és cremeria lesz kialakítva, akárcsak Budapesten, vagy Debrecenben.

Fotó: Egri Sztorik

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, amint hivatalos lesz a nyitás időpontja, közzétesszük, és beszámolunk a megnyitó ünnepségről is.

Addig is íme, egy kis csokoládé-történelem óra:

Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester egy pesti cukorkakészítő invitálására érkezett Magyarországra. Stühmer 1868-ban megvásárolta a kis cukorkaüzletet, majd vállalkozása hamarosan az ország legnagyobb csokoládégyárává nőtte ki magát, ahol gőzüzemű, minőségi csokoládégyártás folyt. Stühmer Frigyes felismerte, hogy a csokoládé és a cukorka fontos fogyasztási cikk, és nagy jövőjük van.

Hatalmas szerepet játszott abban, hogy a luxuscikknek számító csokoládét szélesebb körben ismertté vált. Stühmer rendkívül szakképzettséggel rendelkezett, és kezdettől fogva elsőragú termékeket állított elő. 1906-ban Stühmer fia került a gyár élére, aki állami támogatással modernizálta a gyárat, majd megalakította a Stühmer Frigyes Részvénytársaságot. 1941-ben felhúzták Európa egyik legmodernebb csokoládégyárát a Vágóhíd utcában. Ezt követően itthon 63 Stühmer fióküzlet nyílt, valamint egy Párizsban és egy Abbáziában.

A Stühmer cég termékei nemcsak belül, de kívül is csábítóak voltak, az 1920-30-as években a látványosan fejlődő magyar csomagolás élvonalában állt, világszínvonalú kereskedelmi kultúrát képviselt. Dobozborítóit és csomagolópapírjait példás iparművészek tervezték.  A sikertörténetnek az 1948-as államosítás véget vetett, a gyárat beolvasztották a Magyar Édesipari Vállalatba, később az üzem felvette a Budapesti Csokoládégyár nevet.

Ma több mint 150 féle terméket állítanak elő, és cégük a minőségi csokoládégyártás egyik meghatározó márkanevévé nőtte ki magát. A termékek egy része eredeti, régi recept alapján készülő nosztalgia termék, többségük azonban már kreatív termékfejlesztő csapat szülöttje.

Forrás: stuhmer.hu