Egri Vár Napja, Gárdonyi Piknik: csak néhány példa a gazdag programkínálatból. Íme a teljes választék.

A pandémia ellenére számos ingyenes program is várja az érdeklődőket októberben és novemberben az Egri vár – tájékoztatta hírportálunkat a Dobó István VárMúzeum.

Közlésük szerint a fejlesztések sem álltak le: a tervek szerint 2021 áprilisára kerülhet átadásra a déli kapunál épülő fogadóépület, valamint elkészül a Varkoch-kapubástya. Ezek után indulhat meg nagyobb ütemben az Ágyúdomb átépítésének folytatása.

A 2020-as fejlesztések egyik kiemelkedő területe a Zárkándy-bástya felújítása, melynek kivitelezője a Geoteam Kft. volt. Az átadás óta a Zárkándy-bástyát bevonták a látogatói útvonalba, valamint külön tárlatvezetések keretében – elsősorban az egri lakosoknak – biztosították a megújult várrész megismerését. A bástya megújulásának alkalmából elkészült egy, az új attrakciót a látogatók számára bemutató kisfilm, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített el a Dobó István Vármúzeum számára. Ez megtekinthető a vármúzeum Youtube csatornáján és honlapján.

A 2020-as év nehézségei ellenére a Dobó István Vármúzeum a szakmai munkára is koncentrál.

Ennek eredményeként a múzeum munkatársa, Mlakár Zsófia történész főmuzeológus szeptember 3-án vehette át a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által alapított Pulszky Károly díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott éves közgyűlésen. E szakmai elismerést 2004-ben alapították és a 40 évet be nem töltött muzeológusok, restaurátorok vagy közművelődési szakemberek kaphatják a múzeumi munkatársak vagy közösségek felterjesztése alapján, melyről végül az egyesület választmánya dönt.

A Dobó István Vármúzeum a vírushelyzet ellenére is egy sikeres nyári szezont mondhat magáénak. A szigorítások feloldása után, a nyári hónapokban 123 ezer látogatót fogadhattunk az Egri várban. A műzeum bízik benne, hogy a látogatóforgalom a továbbiakban is élénk marad. Ennek érdekében idén ősszel is értékes programokkal várják az Egri várba látogató közönséget, természetesen a biztonsági előírások betartásával.

Október 17-én két ingyenes rendezvénnyel készülnek.

  • 2002 óta minden évben megrendezésre kerül Az Egri vár Napja, ahol tisztelegnek az egykori védők, és kapitányuk, Dobó István emléke előtt.

Idén ezt az emlékezetes napot zászlóforgató előadással, fegyver- és viselet bemutatókkal, solymászbemutatóval és kurátori tárlatvezetésekkel ünnepelik meg. A restaurátorok ismét műhelytitkokat osztanak meg a műtárgyak megóvásáról. Délben Dobó István síremlékénél, a Hősök termében koszorúzási ünnepségre kerül sor. Ezen a napon az Egri vár és a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók.

  • Az Egri Vár Napjával együtt a Gárdonyi Piknik is ezen a napon kerül megrendezésre, mely a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00242 számú, A felfedezett nagyobb világ – Kultúraközvetítő programok a Gárdonyi-kertben című projekt keretében, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósul meg. Projektgazda az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület.

Irodalmi és kézműves játszóházak, műhelyek, kézműves és tárgyalkotó tevékenységek, táncos irodalmi produkció, bábszínház, koncert és igazi piknik-hangulat várja az érdeklődőket. Főleg családokat, a környékbelieket és civil szervezeteket várnak az eseményre.

A Dobó István Vármúzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz. A közművelődési jellegű programok egészen november 5-ig tartanak majd.

Még október 17-ig várjuk a Népmese Napja alkalmából meghirdetett rajzversenyre a pályamunkákat. A feldolgozandó mesét és a verseny kiírását az egrivar.hu oldalon találhatják meg az érdeklődők.

Október 26-27-én Alkotói szabadság – tematikus alkotónapokkal készül a múzeum a Várműhelyben. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat terveznek, mely során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg.

November 5-én a Gárdonyi emléknapon az író halálának évfordulójához kapcsolódóan megkoszorúzzák az Egri várban található sírját, majd ismeretterjesztő előadásokon méltatják életművét és irodalmi teadélután keretén belül elevenítik meg művei legszebb részleteit a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. A belépés ingyenes.