Ügyészi indítványra a hét végén letartóztatta a bíróság azt a három fiatalkorút, akik júliusban megpróbáltak kirabolni egy mozgáskorlátozott férfit Poroszlón.

Mint Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyésztől megtudtuk, a három tizenéves fiú július 22-én este a község nyilvános parkjában szóba elegyedett az általuk ittasnak tartott, bicegve közlekedő sértettel, akit ezután a Tisza tó gátjáig követtek azért, hogy elvegyék a pénzét. A gáton az egyik elkövető előbb hátulról tarkón ütötte a mit sem sejtő férfit, majd amikor az megfordult, szemből ököllel is arcon vágta. Ezután a gyanúsítottak együttes erővel megpróbálták megszerezni fájdalmában összegörnyedő áldoztuk hátizsákját, de ez – a sértett még így is kitartó ellenállása miatt – végül nem sikerült nekik.

A megtámadott fogyatékkal élő ember az őt ért bántalmazás következtében arccsont-törést és orsócsont-törést szenvedett, továbbá két fogát is elveszítette.

A fiatalkorúak cselekménye tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett rablás bűntette kísérletének, valamint – ezzel halmazatban – súlyos testi sértés bűntettének minősül. A kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket elkövető gyanúsítottak esetében az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel indítványozta a letartóztatást. A bíróság összességében egyetértett az ügyészi indítvánnyal és mindhárom terhelt esetében elrendelte a legsúlyosabb kényszerintézkedést.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció