A Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Ultrahang Társaság XVII. kongresszusán Életmű Díjat vett át dr. Hernádi László PhD a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet  osztályvezető főorvosa. A rangos  elismerést dr. Nagy Sándor, a társaság elnöke adta át az egri kórház szakemberének.

Szakmai életút:

Dr. Hernádi László PhD  1981-ben diplomázott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen “cum laude” minősítéssel. 1985-ben szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból jeles eredménnyel. 2017-ben szülészet-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztika licence vizsgát tett, ezen szakterület országosan is elismert szakorvosa. 1998-ban szerzett egyetemi doktori tudományos fokozatot.

Számos előadást tartott hazai és nemzetközi konferenciákon, az Orvosi Hetilap, a Nőgyógyászati és Szülészeti Szemle és a Magyar Nőorvosok Lapja folyóiratnál lektori illetve kommentátori teendőket lát el.  Résztvett az International Registry of Fetal Anomalies (IRONFAN) projectben, mely azt vizsgálja, hogy az egyes magzati fejlődési rendellenességek a terhesség melyik időszakában ismerhetők fel ultrahangvizsgálattal. Kidolgozta a koraterhességi elhalások diagnosztikájának feltételeit, a méhen kívüli terhesség felismerésének hatékony módszerét és a műtét nélküli megoldások protokollját.

Az országban elsőként 1991-ben bevezette a rutin ultrahangvizsgálatot a 12. terhességi héten és bizonyította, hogy a strukturális magzati fejlődési rendellenességek 40%-a már a 12. terhességi héten diagnosztizálható. Számítógépes szakértői rendszert hozott létre az ultrahangvizsgálatok leletezésére, az adatok feldolgozására, archiválására. 1998 óta az egri kórház Tudományos Bizottságának tagja, 2001-től alelnöke, 2007-től elnöke, 2002-től 2023-ig az Intézményi Kutatásetikai Bizottságának elnöke.

Dr. Hernádi László 1981-től dolgozik a Markhot Ferenc Kórházban. 1985-ben aSzülészeti-Nőgyógyászati osztályon megszervezte és vezeti az önálló Ultrahang Laboratóriumot. 1992-ben adjunktussá, 1998-ban főorvossá nevezték ki. 2001-től vezeti a Szülészeti-Nőgyógyászati osztályt. 2022 -től egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékén.

Dr. Hernádi László

Tagja a Magyar Nőorvos Társaságnak, 1987-92-ig a Magyar Biofizikai Társaság Ultrahang Szekciójának, 1991-ben alapító tagja az International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology -nak (ISUOG). Tagja 1992-től a European Association of Obstetricians and Gynaecologists (EAGO), 1992-től alapító és vezetőségi tagja a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak. 

2017-21-ig a MTA Miskolci Területi Bizottságának tagja, az Orvosi és Egészségtudományi Szakbizottság Perinatológiai Munkacsoportjának vezetője egy ciklusban.

Több országban vett részt továbbképzéseken: 1986-ban Intervenciós ultrahang-módszerek témában a Herlev Hospital Ultrahang Laboratóriumban Koppenhágában, 1989-ben Rotterdamban az International Symposium on Transvaginal Ultrasonography című konferencián, 1992-ben Bonnban (The diagnosis and management of ectopic gestation ESEGO Symposium ) és 1993-ban Las Vegasban (Fetal Cardiology -Mini course ISUOG III. )

Markhot Ferenc Kórház