iparmuveszeti_muzeum

A Szépművészeti Múzeum nagy érdeklődést kiváltó egri kiállítását követően újabb jelentős attrakció részese lehet a közönség, hiszen hamarosan az Iparművészeti Múzeum anyagának színe-javát láthatják az érdeklődők a megyeszékhelyen – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

„Az újjászületés kapujában” című egri kiállítás megvalósításának alapgondolata az volt, hogy a fővárosi múzeum egy nagy rekonstrukción esik át, s mivel kincsei a raktárban pihentek, Baán László főigazgatóval együtt arra az elhatározásra jutottunk, hozzuk el az egyiptomi anyagot az egri várba, hogy az egész régió láthassa azt a tárlatot, amelyet eddig még nem volt alkalma megtekinteni Budapesten – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Kiemelte: sokan furcsállották, miért jön egy egyiptomi kiállítás az egri várba, ám miután beadtuk a pályázatunkat az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére, még inkább befogadónak kell lennünk ezen értékek bemutatásában és közvetítésében. Végül is – tette hozzá Nyitrai Zsolt – a közönség eldöntötte a vitát, hiszen a teljes látogatottság 2016. április 15. és 2017. február 19. között elérte az  52 164 főt, ami rekordnak számít, ugyanis időszaki kiállítást még soha nem tekintettek meg ilyen nagy számban az egri várban. Ez a tény, valamint a 14 milliós bevétel a jegyekből s a felújított bemutató terem együtt jelzi, hogy a kezdeményezést teljes siker koronázta.

Fotó: nyitraizsolt.hu
Fotó: nyitraizsolt.hu

A képviselő elárulta: az Iparművészeti Múzeum épületében is elkezdődött a felújítás, ami jó hír az egrieknek: a világ második legjelentősebb iparművészeti gyűjteményének (az első helyen London, a harmadikon Bécs áll) egy részét a megyeszékhelyen mutatják majd be, s erről már meg is egyeztek Cselovszki Zoltánnal, a múzeum főigazgatójával. A terv az, hogy a Tokióban és Isztambulban bemutatott 2-300 darabos gyűjtemény kiegészüljön számos kuriózummal. Eldőlt az is, hogy nem egy-egy korszakot vagy tematikát mutatnak majd be, hanem a 15. századtól a 21. századik terjedő teljes időszak műtárgyaiból állítják össze az anyagot, így egy ”kis iparművészeti múzeum” jön létre Egerben – tájékoztatta a sajtót a honatya.

Miután a várban komoly rekonstrukciós munkák zajlanak majd, ez a helyszín nem jöhet szóba, de a szakemberekkel egyeztetve megtalálják majd az ideális helyet – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

További részleteket a nyitraizsolt.hu portál cikkéből tudhatsz meg.