A csütörtöki közgyűlés legfontosabb javaslatát, a 2020-2025-ös gazdasági programot elkaszálták a városatyák, mely valójában copy-paste-el készült el.

Kissé Monty Pythonos jelenetre sikeredett a csütörtöki közgyűlés, melynek legfontosabb napirendi pontját, a 2020-2025-ös gazdasági programtervezetét hosszas vita után leszavazták a városatyák.

A python-i pillanat akkor jött el, amikor közel egy órán át vitakoztak a képviselők a programmal kapcsolatban, amely kis túlzással copy+paste-el készült el, azaz a korábbi városvezetés 2015-2020-ra kidolgozott és már megvalósított tervezetén alapult. A lemásolt dokumentumban szerepelt például a belvárosi rehabilitáció befejezése, az Uránia Mozi épületének rekonstrukciója, a Sas út felújítása, vagy az M25 megépítése. Erről, még a közgyűlés elött, az Egri Ügyek írt részletesen.

A copy+paste persze nem teljesen igaz, hiszen a tervezetbe új elemek is bekerültek: többek között kalandpályák kialakítása, a vasútvonal beillesztése a városi közlekedésbe, a Dobó laktanya szerepének megváltoztatása, és az Agria Rendezvényközpont létrehozása.

Mindenesetre Eger polgármestere a közgyűlésen maga is elismerte, hogy merőben új gazdasági programra van szükség, amelyben a helyi gazdaságfejlesztés elvei, prioritásai illeszkednek az Integrált Területfejlesztési Programhoz, valamint az elkövetkezendő időszak Európai uniós forrásokra épülő fejlesztési stratégiájához.

“Nem bagatellizálni akarom a történteket, de ha ebben a gazdasági programban az szerepelne, hogy űrkutatóközpont lenne a Dobó tér kövezete alatt, ha valamelyik Shakespeare novellát vagy a Wales-i bárdokat teszem bele, annak sem lenne semmilyen jogkövetkezménye”

– fogalmazott Mirkóczki Ádám.

A 46 napirendi pont között szerepelt egy hitlefelvételi javaslat is. Az előterjesztő, Mirkóczki Ádám polgármester, az önkormányzat likviditási helyzetének biztosítása érdekében a számlavezető Raiffeisen Bank Zrt-től ajánlatot kért maximum egymilliárd forint összegű bankszámlahitel keret biztosítására, amelynek futamideje 2020. augusztus 1. – 2020. december 31.  Mirkóczki azzal érvelt, hogy 1 milliárd 300 ezer adóforint hiányzik a város költségvetéséből, ezért van szükség a hitelre. A közgyűlés végül 12 Igen, 5 nem szavazattal jóváhagyta a folyószámlahitel felvételét.

A közgyűlés engedélyt adott az 5G hálozat kiépítésére is városunkban.

Címlapkép: Egri Sztorik

Forrás: TvEger, Egri Ügyek