A WHO szakértői bizottsága kétszer is elutasította, hogy a Ritalin nevű pszichostimulánst az alapvető gyógyszerek listájához adja, ami nem véletlenül történt – derült ki egy pár napja megjelent szakmai cikkből. Sőt, 2023-ban az összes pszichiátriai szert törölték a gyerekek számára alapvető gyógyszerek listájáról.

 Az Egészségügyi Világszervezet döntése nyomán nem került rá az alapvető gyógyszerek listájára az a tudatmódosító szer (metilfenidát vagy Ritalin), amit hiperaktivitásra, vagy ADHD-ra írnak fel gyerekeknek világszerte, így Magyarországon is. Az e mellett kardoskodó pszichiáterek több ízben próbálkoztak már a javaslattal, hogy a szer rákerüljön a listára, ám mindez idáig a WHO ezt elutasította – jó okkal. Az erről szóló, a Lancet Psychiatry nevű szaklapban megjelent cikk szerzői szerint azért, mert „a hatékonyságra vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek, a vizsgálatok jelentős részénél magas az elfogultság kockázata vagy nem egyértelműek az adatok”.

 Azon túl, hogy a Ritalin – melynek gyermekeken történő használata évtizedek óta megosztja a szakmai berkeket és a közvéleményt egyaránt, tekintve, hogy a szer közeli kémiai rokona olyan utcai drogoknak, mint a speed, az extasy vagy a kokain, és hatásai is hasonlóak – nem került rá az alapvető gyógyszerek listájára, a legutóbbi módosításkor a WHO szakértői bizottsága hasonló okokból eltávolított a listáról három másik pszichiátriai szert is, melyek „gyermekgyógyszerekként” szerepeltek a listán. Ezek egyike az a Prozac márkanevű antidepresszáns, melyről az utóbbi években egyértelműen kiderült, hogy szedése erőszakos viselkedést vagy öngyilkossági késztetéseket okozhat. Így most már az alapvető gyógyszerek listájáról lekerült az összes, gyerekeknek korábban javasolt pszichiátriai tudatmódosító szer. A Lancet Psychiatry cikkének szerzői szerint ez „összhangban van a jelenlegi bizonyítékokkal”, és ezek „az óvintézkedések etikus és helyes álláspontot képviselnek”.

 Mindeközben a Ritalin jelenleg is használatban van Magyarországon gyermekgyógyászati célokra: az ADHD-snak diagnosztizált gyermekeknek írják fel. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű szervezet szerint lelki problémákat tudatmódosító szerekkel elnyomni rossz irány, és ellentétben áll a jelenlegi nemzetközi trendekkel, melyek szerint a gyógyszerközpontú mentális egészségügyet fel kell, hogy váltsa a páciensközpontú, számos választható alternatívát kínáló mentális egészségügyi ellátás.

Vagy ahogy a fenti cikk fogalmaz: „A WHO most már joggal támogatja, hogy a gyakorlat, a kutatás és a közpolitika horizontját a biomedicinális modellen túlra, a pszichoszociális beavatkozások és a személyközpontúbb, jogokon alapuló megközelítés javára terjesszük ki, amely holisztikusan figyelembe veszi az összes életkörülményt.”

Címlapkép: Illusztráció

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

An image