Szerinte soha nem tér vissza minden az eredeti kerékvágásba, de a lelki problémákat, konfliktusokat meg lehet oldani.

Váratlanul és gyorsan ütötte fel a fejét a pandémia, amitől az emberek óriási része megijedt, és ez azóta is tart. Sokan annyira megrémültek, hogy háttérbe szorították a teendőiket, bezárkóztak, és nem mernek kimoccanni, csak az oltást várják – mondta legfrissebb interjújában Csernus Imre.

A pszichiáter az Indexnek hangsúlyozta: szerinte soha nem tér vissza minden az eredeti kerékvágásba, ezért is fontos a tudatos hozzáállás, amellyel képes az ember megoldani a pandémia által létrejött váratlan helyzetet.

Sokan még mindig a problémát keresik, nem a kiutat, vagyis megy a jajveszékelés, a kifogások keresése ahelyett, hogy cselekednénk, élnénk.

— fogalmazott Csernus Imre.

Szerinte azok, akik ezt nem oldják meg, állandóan cipelik magukkal az ettől az állapottól való rettegésüket. Azt gondolják, hogy például az oltás száz százalékban megvédi őket. Csakhogy ez nem igaz. Valóban csökkentheti a veszélyt, de az emberek nem veszik figyelembe, milyen fontos a test és a lélek egyensúlya, egészsége. Az oltást nevezhetjük leendő fizikális egészségnek, de ez csak potenciális, ami nagy százalékban bekövetkezhet. Az emberek azonban a fizikális eszközökön kívül nem csiszolják, fejlesztik a belső értékeiket.

A rákos megbetegedések száma sem azért fokozódik, mert a szűréseket szüneteltették egy ideig, nem lehetett elmenni különböző vizsgálatokra. Hanem azért, mert a belső konfliktusok nincsenek okilag kezelve – figyelmeztetett Csernus Imre.

EZ IS ÉRDEKELHETI: