A Hatvani Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntettével vádol egy középkorú jászladányi férfit, aki magát építési vállalkozónak kiadva hatvani illetékességi területen követte el az egyik terhére rótt bűncselekményt.

A vádlott a 2019 szeptembere és 2020 augusztusa közötti időszakban országszerte úgy vállalt el különböző épületfelújítási munkálatokat, hogy a kivitelezéshez szükséges szakképesítéssel nem rendelkezett, az építkezésekhez megfelelő szakképesítésű személyt nem alkalmazott, a munkálatok megfelelő minőségben történő kivitelezéséhez anyagi és tárgyi eszközei nem voltak. A vádlott a szerződések megkötésekor már tudta, hogy azokat megfelelő minőségben nem képes megvalósítani, a munkák befejezése eleve nem állt szándékában, tevékenysége a vállalkozási díj megszerzésére irányult. A férfi az adóhatóság nyilvántartásában, mint vállalkozó nem szerepelt, adót nem fizetett.

A vádirat szerint az álvállalkozó 2019 szeptemberében egy interneten közzétett ajánlatra jelentkezve több mint kétmillió forintért vállalva egy hajdúböszörményi lakás részleges felújítását, beleértve a kisebb vízszerelési feladatokat, a szükséges villanyszerelési munkákat, valamint a gázvezetékek és a kazán cseréjét. A vádlott 2019 októberében előbb felvett ötszázezer forint előleget, majd megkezdte a munkát, de azzal rendkívül lassan haladt. Amikor ezt a megrendelő kifogásolta anyagi nehézségeire hivatkozva kért még nyolcszázezer forintot, amit meg is kapott. További néhány százezer forint átvétele után a terhelt novemberben levonult a munkaterületről azt követően, hogy az ingatlan meglévő fűtési rendszerét is tönkretette.

A kontár férfi hasonló magatartást tanúsított 2019 telén Boldogon, ahol 7.000.000 forintot vett át, 2020 júliusában Búcsúszentlászlón, ahol 2.072.000 forintot kapott, majd 2020 augusztusában Budapesten, ahol 270.000 forinthoz jutott, és Nyíregyházán, ahol 750.000 forinttal károsította meg a becsapott lakástulajdonost.

A járási ügyészség a vádiratában a kártérítésre kötelezés mellett börtönbüntetésre, az építőipari foglalkozástól és vállalkozástól, valamint a közügyek gyakorlásától történő eltiltásra, továbbá vagyonelkobzásra tett indítványt a csalóval szemben.

Címlapfotó: Illusztráció

Heves Vármegyei Főügyészség