Szombaton 11 óra 30-kor már megjelentek az üzemanyag-vásárlásra vonatkozó szigorító szabályok, amelyek már szombaton délben életbe léptek.

Nem tankolhatnak szombaton déltől azok a járművek, amelyeknek a forgalmi engedélye alapján nem természetes személy (tehát nem magánszemély) az üzembentartója, kivétel a személytaxi-szolgáltatást nyújtók – derül ki a Magyar Közlönyben szombaton fél 12-kor kiadott rendelet szerint. 

 A külföldi rendszámú autók, illetve a nem benzinkúton tankoló járművekre továbbra sem érvényes a hatósági ár, tehát ők továbbra is magasabb áron tankolhatnak. A hatósági áras tankolás továbbra is csak azokra a személyautókra érvényes, amelyeknek a benzintankjába töltik az üzemanyagot, tehát kannás tankolásra nem.

Az erről szóló döntést szombaton 11-kor közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kormányinfón indoklásképpen azt mondta, hogy a százhalombattai olajfinomító hétfői tervezett leállása miatt magasabb árú importüzemanyagra szorul az ország, és a stratégiai készletek legfeljebb egyharmadát képesek felszabadítani, az üzemanyagszállítás bizonytalanná vált.  

A benzinkutakon ennek érdekében pontosan ellenőrizhetik a járművek forgalmi engedélyét, vagyis az üzembentartóját is, annak érdekében, hogy meggyőződjenek róla, jogszerű-e a hatósági áras tankolás. A kutasok leolvashatják a forgalmin szereplő vonalkódot, a jármű rendszámát feljegyezhetik, a számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal együtt jogosultak tárolni, és ez esetben az adóhatósághoz is továbbítják adóügyi ellenőrzés céljából. 

HVG