Tizenöt év világsiker: Kemény Dénes

Kemény Dénes tizenöt éven keresztül, 1997 és 2012 között vezette a magyar váloagatottat. A sportág valaha élt legeredményesebb szövetségi kapitánya volt. Mellette tényleg minden jelentős díjat bezsebelhettek az akkori játékosok: olimpiai bajnokok, világbajnokok, Európa-bajnokok és világkupa- győztesek születtek. Mondhatnánk, hogy remek játékosállománnyal bírt akkoriban a vízilabda, de az is biztos, hogy edzőjük tudott valamit, amit azóta sem sikerült megfejteni és leutánozni. A Kemény Dénes irányította csapatban szinte vakon bíztunk. Szerintem bármikor lefogadtuk volna akár a bet365 magyar felületén is, hogy borítékoljuk a győzelmüket. Kemény Dénes munkásságát minden szinten tisztelték és elismerték. Miután visszavonult a szövetségi kapitányi poszttól, a Magyar Vízilabda- szövetség munkáját segítette mint elnök.

Benedek Tibor, a sportlegenda

Miután Kemény Dénes visszavonult a magyar válogatott vezetésétől, a háromszoros olimpiai bajnok, az egykori legendás balkezes vette át a helyét. A tőle megszokott alázattal, kitartással és emberséggel próbálta sikerre vinni a csapatot 2013 és 2016 között. Legnagyobb eredménye a barcelonai rendezésű 2013-as világbajnokság aranyérme volt, mégis úgy vélem, ami az egyik legnagyobb hozzá fűződő élmény volt, amikor az általa irányított csapat Budapesten ezüstérmet nyert a 2014-es Európa- Bajnokságon. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a játékosai tűzbe mentek volna érte, s ő ezt ugyanúgy viszonozta is. Miután visszavonult a nemzeti csapat irányításától, az utánpótlás vezetőedzője lett. A kezei között nevelkedett vízilabdázók egyre sűrűbben tűnnek fel, mesterük munkáját dicsérve. Sajnos 2018 óta gyilkos kórral harcolt, s ezt a csatát 2020.június 18-án elveszítette. Mindössze 47 évet élt, egy nemzet gyászolta.

Märcz Tamás

Märcz Tamás, a szintén olimpiai bajnok vízilabdázó, aki Benedek Tibor csapattársa is volt, azt a feladatot kapta, hogy Benedek Tibort kövesse a magyar válogatott élén. 2017 és 2022 között próbálta Magyarországot visszaültetni a világélvonal trónjára. Talán legemlékezetesebb eredménye és mérkőzése a Tokiói Olimpiai Játékokon elnyert 3. helyezés, ahol Nagy Viktor aztán bejelentette visszavonulását. Az a Nagy Viktor kapus, aki oly sokszor állt a győzelem kapujában, de átlépni nem tudott, s búcsúzott a bronzéremmel a nyakában. A legutóbbi Magyarországon rendezett világbajnokság sajnos megpecsételte Märcz Tamás sorsát. Neki ezen a nyáron távoznia kellett a csapat éléről, helyére pedig Varga Zsolt került.

Varga Zsolt

Märcz Tamás hirtelen távozása nehéz helyzet elé állította az új szövetségi kapitányt és a magyar válogatottat is. Egyfelől igen gyorsan valamilyen eredményt kellett produkálni az Európa- bajnokságon, valamint el kellett kezdeni a szükséges folyamatokat, hogy egy újabb aranykorszak vehesse majd kezdetét. Gyorsan és határozottan kellett cselekedni. Az augusztus végén, szeptember elején Splitben rendezett Európa-bajnokságon végül ezüstérmes lett Magyarország, ami nagyszerű eredmény és talán annak az előszele, hogy valami alakulóban van. Ha ez a helyes út, s a játékosok újra csapatként tudnak majd működni, elérkezhet egy újabb virágkor.

Címlapkép: Illusztráció/pexels.com.