Planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső, VR-küldetés és tanösvény is várja a látogatókat Répáshután.

Hétfőn átadták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakcióját, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpontot.

A beruházás célja, hogy a természettől egyre távolodó embert visszahozza a természetbe – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a megnyitó ünnepségen. Kiemelte: a nemzeti park igazgatóságok működése nem öncélú, hanem a természeti örökség védelmén túl a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a turisztikai ágazat és a mezőgazdaság termelési potenciáljának fenntartása szempontjából is nemzetstratégiai jelentőségű.

Erre kiváló példa a most nyíló Bükki Csillagda – jegyezte meg a miniszter -, hiszen a Bükk-fennsík kismértékű fényszennyezettsége különösen alkalmassá teszi az éjszakai csillagászati észlelésekre.

Répáshuta, 2022. március 7. Rácz András környezetügyért felelõs államtitkár, Erdõs Tamás polgármester, Szinay Attila közigazgatási államtitkár, Novák Richárd, a látogatóközpont vezetõje, Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelõs kormánybiztos, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Nagy István agrárminiszter (b-j) a Bükki Nemzeti Park csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, a Bükki Csillagda átadásán Répáshután 2022. március 7-én. MTI/Vajda János

 A Bükki Csillagda tájékoztatása szerint a meteoritoktól a VR-küldetéseken át a látcsövekig nagyon izgalmas lesz a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt.

Fotó: Bükki Csillagda

Az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal.

Fotó: Bükki Csillagda
Fotó: Bükki Csillagda

A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos igényű előadásokkal, melyek révén az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Naprendszerről és a világegyetemről.

Fotó: Bükki Csillagda
Fotó: Bükki Csillagda

A csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz.

Fotó: Bükki Csillagda

A Bükki Csillagdánál helyközi buszmegállót is kialakítottak, így Miskolcról, Egerből és Budapestről is átszállás nélkül megközelíthető a létesítmény. A belépőjegyeket már interneten is megvásárolhatják az érdeklődők a bukkicsillagda.hu oldalon, de a helyszínen is van erre lehetőség.

MTI