Minden eddiginél jobbnak tűnik az a megoldás, amelyet az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki. A mesterséges hasnyálmirigy egyetlen hátránya, hogy egyelőre rendkívül drága. – Írja a hazipatika.com

Világszerte egyre több embert diagnosztizálnak cukorbetegséggel, Magyarországon ez az állapot jelenleg több mint egymillió embert érint. Nem csoda, hogy régóta kutatják, miként lehetne hatékonyabban kezelni az inzulinfüggő (1-es típusú) cukorbetegeket. Most végre egy igen komoly lépést sikerült tenni efelé. Az Interesting Engineering beszámolója szerint a mesterséges hasnyálmirigy a valódi hasnyálmirigy működését utánozza. Egy bőr alá beültetett glükózérzékelő segítségével ugyanis egy algoritmus ki tudja számolni, mennyi inzulint kell beadni a páciensnek. Ez azt jelenti, hogy azoknak a betegeknek, akik majd ezt használják, nem szükséges manuálisan ellenőrizniük a vércukorszintjüket, illetve inzulint adagolniuk. A betegek egy okostelefonos alkalmazásba tölthetik majd fel, hogy éppen mit ettek, így megbecsülhető az elfogyasztott szénhidrát mennyisége is.

A rendszert 2022-ben tesztelték először brit pácienseknél, és kiderült: jobban működik, mint bármelyik másik, jelenleg használatos eszköz. A hatóságok azonban arra szólították fel a fejlesztőket, hogy készítsenek olcsóbb verziót. Jelenleg ugyanis nagyjából 7 ezer dollárt – körülbelül 2,6 millió forintot – kellene érte fizetni, amit viszonylag kevesen engedhetnek meg maguknak.

Korábban egyébként más mérnökök is fejlesztettek hasonló inzulinadagoló készülékeket. A Zürichi Műszaki Egyetem tudósai például egy olyan eszközt dolgoztak ki, amely szintén a bőr alá ültethető, és módosított emberi sejteket juttatott az egerek szervezetébe. Ez helyreállította az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő egerek vércukorszintjét.

Címlapkép: Illusztráció/Getty Images