Hosszú Katinka volt a legeredményes magyar hat aranyéremmel, az egri úszók közül Burián Kata, Cseh László, Németh Nándor és Lakatos Dávid döntőt úszott a kontinensviadalon.  

Sós Csaba szövetségi kapitány összességében teljes mértékben elégedett a magyar úszóválogatott szereplésével a Koppenhágában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon.

“Nem nagyon tudnék negatívumot említeni. Furcsa is lenne, ha tizenhárom érem és számos döntős szereplés után kifogásokat keresnék” – nyilatkozta az MTI-nek vasárnap, a zárónapot követően a szakvezető.

A magyar válogatott nyolc arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

A nyolc magyar aranyérem közül hatot Hosszú Katinka szerzett, aki kilenc számban nevezett az Európa-bajnokságra, és végül hatban állt rajthoz. 

Cseh László 200 pillangón vasárnap negyedik lett, így érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot. Saját bevallása szerint ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás kontinensviadalon fordult elő vele. Sós Csaba úgy fogalmazott, az Egri Úszó Klub sportolójának eddigi teljesítménye előtt mindenki fejet hajthat.

Sós kiemelte, az ifjúsági korosztályú úszókkal is elégedett. Hozzáfűzte, őket elsősorban azért hozták, hogy tanuljanak, és lássák, hogy az utánpótlás Európa-bajnoki cím, vagy a világbajnoki dobogó után “van még feljebb”, ehhez képest az Egri Úszó Klub színeiben Németh Nándor és Lakatos Dávid döntőt úszott.

“Nekünk ők jelentik a bankot a következő évtizedre. Megérdemelték, hogy itt legyenek, és beleszagoljanak ebbe a csodálatos légkörbe” – vélekedett a kapitány.

Lakatos Dávidnak, aki élete első felnőtt világversenyén vett részt, rendkívül jól sikerült a bemutatkozás a felnőtt mezőnyben: 1500 m gyorsúszásban nagy egyéni csúccsal a 8. helyen végzett.

Németh Nándor 200 m gyorsúszásban szintén egyéni csúccsal mászott ki a medencéből, a 14. helyet szerezte meg.

Holló Balázs, aki szintén élete első világversenyén mutakozott be,  400 m gyorsúszásban 21. helyen zárt, 400 m vegyesúszásban a 15. helyet érte el.

Burián Kata legjobb eredményét 200 m hátúszásban érte el: az 5. helyen végzett egyéni csúccsal. 100 m hátúszásban pedig 24. lett. 

(MTI)

A magyar válogatott dobogósai:

Hosszú Katinka 6 aranyérem – 50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 100 m vegyes, 200 m vegyes, 400 m vegyes
Kapás Boglárka 1 aranyérem – 400 m gyors, illetve 1 ezüstérem – 800 m gyors
Bernek Péter 1 aranyérem – 200 m vegyes, illetve 1 ezüstérem – 400 m gyors
Verrasztó Evelyn 1 ezüstérem – 200 m vegyes
Kenderesi Tamás 1 bronzérem – 200 m pillangó
Gyurta Gergely 1 bronzérem – 200 m vegyes