A létesítményben helyet kap egy – hiper-reduktív technológiára is alkalmas – borászat, csomagolóüzem (palackozó, illetve címkéző sor), több korszerű raktár, valamint egy irodai komplexum – hangzott el pénteken az ünnepélyes alapkőletételen.
A pincészet nevében Juhász Attila elmondta: másfél milliárd forintos ráfordítással új Borászati Központ építését kezdik meg a borászat „szülőhelyén”, Egerszalókon. A létesítményben helyet kap a hiper-reduktív technológiára is alkalmas borászat, csomagolóüzem (palackozó, illetve címkéző sor), több korszerű raktár, valamint egy irodai komplexum. Ezek a leendő szolgáltatások – tette hozzá – nem csupán saját pincészetük számára lesznek elérhetőek, hanem azokat a környező bortermelők, az egész Egri borvidék szereplői is használhatják majd.
A várhatóan két év alatt elkészülő, összesen 3400 négyzetméteres központban 25 új munkahely is létesül.
Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő közölte: néhány napja jelent meg az a vidékfejlesztési pályázat, amely 40 milliárdos keretet határoz meg a pincészetek korszerűsítésére, új technológiák bevezetésére. Maximálisan 200 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, mindenkit arra bíztatok tehát, hogy éljen a lehetőséggel – hangsúlyozta.
Nyitrai Zsolt arról is beszélt: a Hungarikum Bizottság legutóbbi döntése azt jelenti, hogy hamarosan hungarikum lehet az Egri Bikavér. Ezek az eredmények is jelzik, hogy a borászat stratégiai ágazat hazánkban s természetesen térségünkben is, így tehát nyilvánvaló, hogy borászatainknak lehetőséget kell biztosítani a további fejlesztésekhez – emelte ki.