Megállíthatatlanul nő a mentális zavarokkal kapcsolatos diagnózisok száma világszerte, mert az ellátórendszerek a gyógyszerközpontú kezeléseket erőltetve fittyet hánynak a legalapvetőbb testi és környezeti szükségletekre – írják júniusi cikkükben vezető pszichiáterek. A szakemberek nyíltan rámutatnak ezekre a hiányosságokra, és megoldásokat javasolnak a helyzet kezelésére.


A 20. század óta a mentális problémákra szinte kizárólag betegségekként tekintenek a terület művelői, melyeket az agy működési zavarai okoznak. Az olyan alapvető dolgok, mint az egészséges életmód és az élhető környezet, ma már számításba sem kerülnek a mentális egészségügyben, pedig elismert pszichiáterek egy csoportja szerint a betegségekre utaló mentális tünetek nagyrészt ezek hiánya miatt alakulnak ki.


Paulo Amarante és brazíliai csapata ezt írja egy júniusban publikált szakmai cikkben: ”Bár a pszichiátriai gyógyszereket széles körben nevezik »hatékony« kezelésnek, a mentális zavarokkal diagnosztizált emberek száma mégis jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben.” A gyógyszeres kezelések a mentális zavarokat mindössze az anyagcsere folyamatainak helyreállításával próbálják megoldani, egyáltalán nem fordítva figyelmet a modern ember életmódjából eredő hiányosságokra. A szerzők szerint a hangsúlyt a “betegségről” az “egészséges életmódra” kell helyezni, mivel főként a pihentető alvás, a tápláló ételek és a kielégítő testmozgás hiánya okozza a hógolyóként gyarapodó egyéni és társadalmi szintű kínokat.

 
Három dolog, ami senkinek az életéből sem hiányozhat

A szerzők szerint számos bizonyíték van arra, hogy az elégtelen alvás növeli a mentális problémák sokaságának kockázatát, a szellemi és érzelmi károsodástól kezdve a szorongásig és a depresszióig. Egyszerű, de mégis életbe vágóan fontos lépés helyrehozni az emberek lefekvési és alvási szokásait az általános mentális egészség javítása felé.

A megfelelő táplálkozás egy másik kulcsfontosságú tényező, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a jobb mentális egészségre való törekvés során. Az ultra-feldolgozott termékeken alapuló, rostokban és fermentált élelmiszerekben szegény, valamint növényvédő szerekkel és műtrágyákkal szennyezett egészségtelen étrend károsítja a bélflórát, gyulladásokat okoz a testben, gyengíti az immunrendszert, és szorongásra vagy depresszióra jellemző tüneteket okoz, írják a kutatók cikkükben.

A rendszeres, megfelelő testmozgás a mentális egészség harmadik lényeges szempontja, amelyet gyakran elhanyagolnak. Az ülő életmód kevés fizikai aktivitással és a sok képernyő előtt töltött szabadidő számos kockázatot jelent a mentális egészségre nézve. Az olyan passzív viselkedési formák, mint a tévénézés, szoros összefüggésben állnak a depresszió kialakulásával. Szerencsére már napi néhány perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgás is jelentős pozitív hatással lehet a szellemi képességekre, a hangulatra és az általános egészségre.

 Hogyan érvényesül ez az ellátórendszerben

Amikor valaki kórházi kezelésre szorul, bizony fájdalmasan lecsökkennek a lehetőségei a testi szükségleteit illetően, hiszen egy többágyas kórteremben közel sem mindig zavartalanok az éjszakák, az ápoltak csak azt ehetik, amit a kórházban kapnak, és a szabadidős testmozgást sem épp a legegyszerűbb megoldani fekvőbetegként. Ironikus, hogy a pszichiátriai osztályokon a mentális zavarokból próbálják kigyógyítani az embereket, mégis éppen azoktól az alapvető dolgoktól fosztják meg őket, amelyek hiánya a problémákat okozza. A zárt osztályokon egyáltalán nem ritka, hogy a pácienseket az ágyukhoz szíjazzák, és erős nyugtató szerekkel szedálják, hogy kevesebb gondot okozzanak a kórházi dolgozóknak. De vajon hogyan várhatjuk, hogy bárki is meggyógyuljon ilyen körülmények között?


A környezeti tényezők is erősen hatással vannak a mentális egészségre

A szerzők szerint a bizonytalan munka- és lakáskörülmények, a munkanélküliség, a rasszizmus és a társadalmi előítéletek más formái is mind hozzájárulnak a mentális problémákhoz, és ezeket rendszerszinten kell figyelembe venni. Az egyén környezeti és társadalmi helyzetét meg kell érteni, és más gyógyászati területekkel összefogva kell javítani. Itt az ideje, hogy a mentális jólét előmozdítása érdekében egy természetesebb és jóindulatúbb megközelítésre törekedjünk, a saját testünkkel, a természettel és a közösséggel való kapcsolatok erősítésével.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR)

An image