Olyan részét alkotjuk meg a világnak, ahol a hátrányos sors az útonjárás tapasztalatát adja, nem a borúlátó végzetét – hangsúlyozta Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem ideiglenes vezetője az intézmény díszünnepségén csütörtökön. 

Az egriek 250 éves álma teljesült be azzal, hogy az egykori főiskola egyetemmé válhatott – mondta Liptai Kálmán a Líceumban tartott díszünnepségen. Mint fogalmazott: az intézmény megálmodója Eszterházy püspök hagyatéka, szellemi nagysága vakítóan tündököl ma is. Öt generáció – köztük ezernyi diák, tanár, pedellus – adta át egymásnak Eszterházy örökségét, az álom beteljesítéséről szóló reményt – fogalmazott.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Liptai Kálmán hangsúlyozta: olyan egyetemet szeretnének, amely elesetteknek talál utat, csöndes tehetségeknek varázsol alkotó életet. Olyan részét alkotjuk meg a világnak, ahol a hátrányos sors az útonjárás tapasztalatát adja, nem a borúlátó végzetét – fogalmazott.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: Az egri Eszterházy Károly Egyetem létrejöttével még jobban megerősödhet a korábbi főiskola a hazai pedagógusképzés fellegváraként. Az egri intézmény már főiskolaként is alkalmas volt az alkalmazkodásra: bevezette a tanárképzést és élen jár a digitális (e-learning) képzésben is – tette hozzá.

Az Eszterházy Károly Egyetem hazánk legnagyobb vidéki alkalmazott tudományok egyeteme, amely Észak-Magyarország egyik legkiterjedtebb hálózati struktúrájával fog rendelkezni és valódi térségi tudásközpont lehet – jelentette ki.
A miniszter arról is beszélt, hogy az egri egyetem úttörő szerepet játszhat a magyar szőlész-borászképzés modernizálásában is.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Ugyancsak nagy értéke az egri egyetemnek a roma szakkollégium, amely egy olyan cigány középosztály felzárkózását és felemelkedését segíti, amely nem a konfrontációban, hanem az együttműködésben érdekelt – emelte ki Balog Zoltán. Enélkül veszélybe kerülne unokáink jövője is – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: 2010 első negyedévében Magyarországon még 3,7 százalékos volt a bejelentett diplomás munkanélküliség, amely 2016 első negyedévére 2,2 százalékra csökkent. Balog Zoltán szerint ez ma Európában a legjobb adat.

A legfontosabb azonban az, hogy a magyarok saját hazájukban tudjanak boldogulni, és ezért a célért az Eszterházy egyetem sokat tud tenni a térség egyik legfontosabb szellemi, tudományos és kulturális központjaként – fogalmazott Balog Zoltán.

eke_01

Fotó: Keller Richárd

Az Eszterházy Károly Egyetem tájékoztatása szerint az emberi erőforrások minisztere 2015 őszén tett javaslatot a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola (KRF) és az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) összeolvadására. Az így létrejött egyetemhez csatlakozik a jászberényi pedagógiai kar is.
Az Eszterházy Károly Egyetem egri székhellyel négy campuson fog működni: Egerben, Gyöngyösön, Jászberényben és – az EKF-hez még 2013-ban csatlakozott – Sárospatakon várhatóan nyolcezer hallgató tanul majd szeptembertől.
Az egyetemen öt kar kezdi meg működését: az agrártudományi és vidékfejlesztési, a bölcsészettudományi, a gazdaság- és társadalomtudományi, a pedagógiai, valamint a természettudományi kar.

Tekintsd meg galériánkat az eseményről: