Átadták a ZF Hungária 32 milliárdos fejlesztésből megvalósult új gyárát

Belföld
MTI fotó: Komka Péter
A ZF Hungária Kft. 31,5 milliárd forintból, 6,7 milliárd forintos állami támogatással épített új, 40 ezer négyzetméter alapterületű üzemegységet Egerben.

A tervek szerint a gyár jövő év végéig több mint 770 új munkahelyet teremt. A fejlesztés eredményeként évente 150 ezer nyolcsebességes automata sebességváltó készülhet itt, ám ez a kapacitás a tervek szerint néhány éven belül 500 ezerre emelkedik.

A ZF Hungária Kft. jelenleg 1265 alkalmazottat foglalkoztat, ám a dolgozói létszámmal együtt a jelenleg 45 százalékos arányt képviselő magyar beszállítói kör megrendelései is bővülnek, tovább erősítve ezeket a vállalkozásokat és újabb munkahelyeket teremtve a régióban.

Automata sebességváltó készül a ZF Hungária Kft. új gyártócsarnokában az üzem avatásának napján Egerben 2018. szepterber 6-án /MTI fotó: Komka Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében felidézte: Egerben a ZF több mint két évtizede gyárt haszongépjármű sebességváltókat. Az új üzemrészben a vállalat egyik legsikeresebb termékét, a személyautókba beépíthető 8-fokozatú automata sebességváltót állítják majd elő. Kitért arra is, hogy a cég a jövőben az eddigieknél is jobban szeretne a helyi beszállítókra támaszkodni.

Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott köszöntőjében kiemelte: a most átadott  fejlesztés Eger legnagyobb ipari beruházása.

“Akik Egerben és környékén dolgozni akarnak, ma már megtehetik”

– fogalmazott a képviselő.

Átvágják a vendégek a nemzeti színű szalagot a ZF Hungária Kft. gyáravató ünnepségén Egerben 2018. szeptember 6-án /MTI Fotó: Komka Péter

Habis László polgármester a ZF beruházását Eger ipar- és várostörténetében páratlannak nevezve arról tájékoztatott: a helyhatóság az új üzem felépítéséhez szükséges 10 hektáros önkormányzati telek földhasználati jogát és 3 évre szóló építményadó-mentességet biztosított, továbbá jelentős infrastruktúra-fejlesztést hajtott végre a fejlesztés sikere érdekében.

A  ZF a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója a hajtáslánc és futómű technológia, valamint az aktív és passzív biztonsági technológiák terén. A vállalatcsoport 40 országban, 230 telephelyen, mintegy 146 ezer munkavállalót foglalkoztat. Tavaly 36,4 millió euró árbevételt ért el. Éves bevételének több mint 6 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. 

(MTI)