Idén szeptemberben már közel hatvan rezidens és szakorvosjelölt  dolgozik majd a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben.

Az utóbbi néhány évben vonzóvá vált az intézmény az orvosi egyetemekről kikerülő fiatal orvosok számára, köszönhetően az országosan is egyedülálló dr. Ringelhann Béla ösztöndíjnak és a szakmai fejlődést segítő kórházi feltételeknek.

 Ez utóbbit nagymértékben támogatja a pályázati úton megvalósuló  úgynevezett skill labor kialakítása. Országosan az orvosegyetemeken fejlesztik és 16 megyei kórházban hoznak létre – összességében 8 milliárd Ft felhasználásával –, úgynevezett „skill” vagyis szimulációs, gyakorló laborokat, melyek orvostanhallgatók, orvosok és szakdolgozók gyakorlati képzését segítik. A projekt koordinátora az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A projekt keretében a Markhot Ferenc Kórház mintegy 150 millió Ft értékű orvostechnikai, ápolási, gyógyászati segédeszközt és orvosi bútorokat kapott.  A nagyszabású fejlesztéssel a helyiségek kialakítása után – 250 négyzetméteren – olyan demonstrációs, szimulációs egység jön létre, amely lehetőséget biztosít különböző diagnosztikai és gyógyító beavatkozások, valamint az ápolás, szakápolás, szakasszisztensi feladatok gyakorlására. Ez segíti az orvosképzést, valamint a szakképzésben, továbbképzésben résztvevő egészségügyi dolgozók oktatását. Lehetőség nyílik az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásainak hatékony elsajátítására, az érkanülálástól, a szülészeti ultrahang vizsgálatokon keresztül a legkorszerűbb laparoszkópos beavatkozások gyakorlására szimulációs fantomokon. Ezáltal megvalósul a gyakorlati oktatás minőségének emelése, mely a Markhot Ferenc Kórház, mint oktatókórház számára kiemelten fontos. A kórházban Intézeti Oktatásszervező Csoport működik, mely a gyakorlatukat töltő orvosok, ápolók  gyakorlatait szervezi, segíti, koordinálja.

Forrás: Markhot Ferenc Kórház/Szegedi Erzsébet Sajtóreferens