Minden évben október második hetének szerdáján tartják a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját, ebben az évben október 10-re esett ez a nap. A világnapra emlékezve közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Az emléknapot az ENSZ 1987-ben azért jelölte ki, hogy világszerte egy napon emlékezzünk meg azokról az emberekről, akik természeti katasztrófák során vesztették életüket. Hazánkban a világnapon 1999 óta tartanak megemlékezéseket.

A szerdai napon megyénkben, az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltségen és Gyöngyössolymoson adhatták vérüket a segítő szándékú emberek. A véradás célja természetesen a vérkészletek feltöltése volt, a világnap alkalmából pedig a véradók ilyen módon is megemlékezhettek a katasztrófák áldozatairól. A rendezvény másik célja az volt, hogy a véradás fontosságára felhívjuk a figyelmet, hiszen egy váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér megléte emberéleteket menthet. A Magyar Vöröskereszt egri munkatársai már évek óta visszatérő „vendégek” a tűzoltóságokon, hiszen évente több alkalommal is kérik a tűzoltókat, hogy vérüket adva segítsenek a beteg embereken.

Szerda reggel és délután, négy órán át élhettek a helyszíneken az önkéntesek a lehetőséggel, hogy vérüket adják a beteg emberek megmentéséért. Az egri kirendeltségen tizennyolcan, a gyöngyösin nyolcan, megyénkben összesen huszonhat önkéntes véradó ajánlotta föl vérét a nemes cél érdekében.

Címlapkép: Nagy Csaba tű fhdgy / Juhász Krisztián tű. zls.

Részleteket és képeket ITT találhat.

 Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelem