Választás 2018: Orbán Viktor új kormányt tervez, az ellenzék csalást emleget

Belföld

“Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a választás után tartott első nemzetközi sajtótájékoztatóján kedden. Az ellenzék a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt.  

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A kormányalakításról azt közölte: nagy részben új emberekkel és részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani.

A választást értékelve a kormányfő, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a magyarok kijelölték a legfontosabb témákat, így a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdését, és úgy határoztak, csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, “ez a döntés kötelez bennünket”.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A miniszterelnök egyúttal jelezte, “nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre”. A kormányalakítással kapcsolatban kijelentette: jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, “nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal” készül kabinetet alakítani. A Fidesz elnöksége felhatalmazta őt a kormány megalakításához szükséges munka megkezdésére – közölte, hozzátéve: ez 3-4 hetet vehet igénybe.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök a DK-Szolidaritás szövetség Választási csalás? Soha ennyi gyanús esetet nem jeleztek választások után címmel tartott sajtótájékoztatóján a párt fővárosi irodájában 2018. április 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Közben az ellenéki pártok csalást kiáltanak és az NVI-hez fordulnak – írja az Index. Az MSZP, a Jobbik, a DK és várhatóan az LMP is a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt.

Az online lap arról is ír, hogy egyre többen írnak furcsán érvénytelen szavazatokról olvasóik.

Kedd délután Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt budapesti sajtótájékoztatóján, hogy pártja nem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap “előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú” csalás történt. A DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy azokat összevethessék az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal – hangsúlyozta.

A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók és ezeket melyik pártok kapták volna – tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között – mondta.

A pártelnök indoklásként azt mondta, nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.

Az is gyanús, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét – folytatta.

Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy az urnazárás után három és fél órán keresztül nem voltak nyilvánosak az adatok. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy egyes szavazókörökben akár órákig “manipulálják a választás végeredményét, és ha kell, új szavazatokat gyártsanak” – közölte. Szerinte arra sincs magyarázat, hogy a hivatalosa adatok szerint az urnazáráskor alacsonyabb volt a részvétel, mint fél órával korábban.

(MTI)