A védettségi igazolványon minden esetben szerepelni fog az érintett neve, útlevélszáma (ha van érvényes útlevele), személyazonosító okmányának a száma és a védettségi igazolványnak a sorszáma.

Péntek éjjel  közzétették a vakcinaigazolványról szóló kormányrendeletet..

Ahogy azt Gulyás Gergely már a csütörtöki kormányinfón bejelentette, a koronavírus elleni védettséget igazoló kártyát többféleképpen is meg lehet kapni:

  • Akik megkapták a második oltást is – az ő esetükben az érvényesség kezdete a második oltás beadásának időpontja, lejárati idő viszont nem lesz, mert az egyes vakcinák által nyújtott védelem időtartalmáról még nincs pontos információ.
  • Akik igazoltan átestek a fertőzésen – az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív teszt vagy a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja.
  • Akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, ezért nincs erről igazolásuk – ők csináltathatnak antitesteket kimutató vérvizsgálatot hitelesített laboratóriumban. Míg az első két csoportnak ingyenes lesz az igazolvány, a harmadik csoportba tartozók költségtérítés fejében igényelhetik. Az ő esetükben az érvényesség ideje négy hónap lesz.

A védettségi igazolványon minden esetben szerepelni fog az érintett neve, útlevélszáma (ha van érvényes útlevele), személyazonosító okmányának a száma és a védettségi igazolványnak a sorszáma.

Azoknak, akik nem az oltás miatt kapnak igazolást, hanem azért, mert már igazoltan átestek a fertőzésen, lesz érvényességi idő is a plasztikkártyájukon. Az érvényesség dátuma az ő esetükben a „fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napjával, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjával egyezik meg.”

Akik nem kaptak oltást és nem hivatalosan regisztrált felgyógyultak, hitelesített laboratóriumban, saját költségre (11 ezer forintért) elvégzett ellenanyag-vizsgálattal is tudják igazolni a védettségüket. Ők nem kapnak automatikusan plasztikkártyát, de egy négy hónapra érvényes koronavírus elleni védettségi igazolványt igényelhetnek elektronikus úton vagy személyesen valamelyik kormányablakban. A kártya kiállításáért további 3000 forintot kell fizetniük.

Telex