Hétfőtől az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe és feltételekkel ugyan, de lesznek nyári táborok.

Mától újabb egészségügyi ellátások lesznek elérhetők. A lazítások második fázisában valamennyi szűrővizsgálat, a kúraszerű ellátások, és már nem csak a sürgősségi, de a tervezett műtétek is elvégezhetők lesznek – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóját .

A lazítások második fázisában valamennyi szűrővizsgálat, a kúraszerű ellátások, valamint már nem csak a sürgősségi, de a tervezett műtétek is elvégezhetők lesznek. További ágyak is felszabadultak, a korábban a koronavírus miatt lefoglalt kórházi ágyak egyharmada újra igénybe vehető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette: a nyári táborok szervezése elkezdődhetett ugyan, de ez egyelőre csak a napközis táborokra vonatkozik.

Csakis egészséges gyermek és személyzet lehet a táborokban, azt igazolni kell. Nyilatkoznia kell arról, hogy egészséges

− tájékoztatott az országos tisztifőorvos.

Ha a táboroztatás alatt lenne valaki beteg, akkor az illetőt el kell különíteni, és értesíteni kell a tábor orvosát, valamint a szülőket. A napközis táborokban is a szabadidős tevékenységeket és a kiscsoportos foglalkozásokat javasolják.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy mától Magyarországon nincsenek kijárási korlátozások, valamennyi üzlet nyitva tarthat. Budapesten az éttermek, kávézók, cukrászdák kerthelyiségei nyitva tarthatnak, és kinyithattak a múzeumok, az állatkert is.

Az elmúlt egy-két napban mérsékelt emelkedést tapasztaltak a járványügyi számokban, ezért Müller továbbra is arra kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. „Résen kell lennünk, mert a vírus még mindig itt van” – mondta.