Illusztráció: Keller Richárd
A jövő évi béremelés mértékéről szóló tárgyalások a napokban, illetve novemberben kezdődnek el a nagy kereskedelmi láncoknál, így a Tescónál, a Metrónál, a Sparnál és a Penny Marketnél is.

Kemény napok elé néz a Metro, de a Tesco, Spar és Penny is, a nagyáruházak közül most a Metrónál a legélesebb a helyzet – érterült a HVG. A gazdasági lap azt írja a a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) leköszönő elnökére hivatkozva, hogy a szakszervezet bértárgyalást akar, és csütörtökön szembesítik azzal a Metrót, hogy vagy hajlandó tárgyalni, vagy elindul a sztrájkkészülődés.

Mindezt Sálig József azzal indokolta, hogy a cég a tervek szerint 20 ezer forinttal akarja emelni a minimálbéren és a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatottak bérét, az e feletti bérért dolgozók azonban előreláthatólag nem kapnak fizetésemelést.

A szakszervezet ezen a helyzeten akar változtatni, ezért látják szükségesnek a bértárgyalást. A lehetséges munkabeszüntetésről pedig megjegyezte, hogy

“az emberek elszántak.”

A Tescónál szeptember 8-án és 9-én tartott országos sztrájk miatt 56 bolt zárt be és 126 bolt volt érintett a munkabeszüntetésben.

Sálig József felidézte, hogy a Tesco és a szakszervezetek között létrejött bérmegállapodásnak köszönhetően a cég szeptember 1-től visszamenőleg a legalacsonyabb béren foglalkoztatottak bérét bruttó 179 ezer forintra emelte. 

A jövő évi bértárgyalások szükségességéről közölte, hogy 2018. január 1-től a szakmunkás garantált bérminimum a jelenlegi 161 ezer forintról, 180 500 forintra emelkedik. Bértárgyalások nélkül például a Tescónak csak kétezer forinttal kellene emelnie a legalacsonyabbak bérét, a szakszervezet szerint azonban ennél jóval nagyobb mértékű béremelésre van szükség.

 

EZ IS ÉRDEKELHET A TÉMÁBAN

Félelemkeltés és botrány az egri Tescoban