A meteor a bükki állomás felvételén volt a legfényesebb.

Újabb tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság, ez már a hetedik volt az elmúlt két és fél hónap alatt – olvasható honlapjukon. Az egyenletesen felfényesedő sárga fényű tűzgömb felrobbanása február 17-én éjjel helyi idő szerint 22:58-kor történt Szlovákia felett, a jelenséget a bükki, győri és a zalaegerszegi állomás is érzékelte.

A meteor a bükki állomás felvételén volt a legfényesebb. A Cepheus csillagképben látszódott a -8 -10 mg fényességűre becsült fényes meteor, mintegy 2,5 másodpercig volt látható. A tűzgömb valahol Szlovákia felett fénylett fel, anyaga valószínűsíthetően teljesen elégett. 

Fotó: Magyar Meterotikai Társaság, bükki állomás

A bükki állomás videóját ITT tekintheti meg.

Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a Vénusz bolygó legnagyobb látható fényességét a – 5  fényrendet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. 

Január-február hónapokban egyébként nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.