A gömbsátor április 15-én debütált Székesfehérváron

Míg tavaly decemberben egy nagy karácsonyfagömb díszítette a főteret, idén szeptemberben egy 18 méter átmérőjű és 9 méter magas gömbsátor foglalja el.    

Szeptember 16-tól 21-ig egy gömbsátor várja majd az érdeklődőket a Dobó téren. Belsejében egy mintegy 70 fős befogadó képességű, különleges kiállító tér lesz, mely helyet biztosít a múzeum legújabb mobil tárlatának, a Többes számban – Az 1. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című kiállításnak.

Kovács Cs. Tamás egri önkormányzati képviselő, a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke egri sajtótájékoztatóján elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum három évvel ezelőtt indította útjára a Múzeum körút-programját, melynek köszönhetően bepillantást nyerhetünk az I. világháború mindennapjaiba.

“A tárlat Székesfehérváron debütált, melyet több mint tízezren látogattak meg néhány nap leforgása alatt. Két nagy témakörben, több mint száz kiállítási tárggyal mutatja be az I. világháború történéseit: egyrészt az életet a frontvonalnál, másrészt a hátországban maradottak – a katonák családjainak – mindennapjait.”

– fejtette ki a képviselő. 

A szekesfehervar.hu tájékoztatása szerint a kiállítás, ami az I. világháborút nemcsak a frontvonalon keresztül, hanem a hátországi események megjelenítésével is szemléltetni igyekszik, igazi látványattrakciónak ígérkezik. Egyedi kísérletként, szimbolikus installációban ötvözi a valóságos és a virtuális elemeket, miközben a harcokban résztvevő katonák és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak életét próbálja testközelbe hozni.

Fotó: szekesfehervar.hu

Kovács Cs. Tamás a tárlat fontosságát hangsúlyozva kiemelte: történészként úgy gondolom, hogy a magyar történelmet testközelből lehet csak teljes valójában megismerni, ezért is hasznos, hogy a Nemzeti Múzeum I. világháborús tárlata Egerben is látható lesz. A kiállítás ingyenesen tekinthető meg, és minden egri iskolát arra buzdítunk, látogassa meg tanulóval egy rendhagyó történelemóra keretei között – tette hozzá.

AJÁNLJUK MÉG

Megérkezett a “szupergömb”: már biztos, hogy az Eger Advent a legszebb az országban – Fotók