Legendás, egykori egri olimpikonjainkról nevezte el városunk új utcáit a közgyűlés csütörtökön.

Újabb utcanevekkel gazdagodott Eger. Az egyik változás a volt kemping területét érinti, ahol építési telkek kerültek felosztásra. Ez a terület korábban egy helyrajzi számmal rendelkezett, útjai nem voltak elnevezve. A felosztott telkek tulajdonosaitól a jogi irodához beérkező utca és házszám igények kapcsán szükségessé vált a telekalakítás megkezdése.

A területen még 2016-ban az egyik utca a „Dr. Frank Mária utca” nevet kapta, de mivel nem volt lehetséges valamennyi épülő házhoz tartozó házszám kiosztása erre az egy utcanévre, a Főépítészi Iroda a szabályozási tervvel összhangban javaslatot készített a területrész útjainak felosztására a házszámkiosztás kezelhetőségét figyelembe véve. Ezt a tervezetet fogadta el csütörtökön az egri közgyűlés.

Az építkezések előrehaladtával újabb utcák jöttek létre, melyeket – a tegnapi döntés értelmében – az egykori olimpiai bajnok vízilabdázóról és edzőről, Pócsik Dénesről, valamint Bitskey Aladár úszó-olimpikonról neveztek el.

A közelmúltban a Rozália utca és Legányi utca kereszteződésénél lévő területen is építési telkek kerültek felosztásra, ezért a telektulajdonosok kérésére a harmadik leágazó út a Szellő utca nevet kapta (lásd sárga felfestéssel a fenti képen).

A névadókról röviden:

Bitskey Aladár (1905-1991)

A legendás olimpikon a város ismert és elismert sportolója és edzője volt, nevét uszoda őrzi, emlékezete jelentős a helyi kulturális emlékek szempontjából.

Az 1926-os úszó-Európa-bajnokságon negyedik volt 100 m háton. Első Európa-bajnoki ezüstérmét 1927-ben szerezte 100 méteres hátúszásban, második Európa-bajnoki ezüstjét pedig 1931-ben szerezte szintén a 100 méteres hátúszásból.

1927-ben 1928-ban és 1930-ban több érmet nyert a főiskolai világbajnokságokon. Indult az 1928-as nyári olimpián is, de nem jutott döntőbe. 1929-ben végzett a Ludovikán.

Ezt követően hivatásos katonatiszt volt. A második világháború után alapfokú úszóoktató lett Egerben.

 

Pócsik Dénes (1940-2004)

Olimpiai bajnok vízilabdázó, edző volt, Eger színeiben számos érmet nyert.

1954-től az Egri Fáklya, 1956-tól az Egri Dózsa, illetve az Eger SE úszója és vízilabdázója volt. Ifjúsági úszóként is szerzett magyar bajnoki címet, de kiemelkedő eredményeket vízilabdázásban ért el.

Védőjátékosként 1960-tól 1972-ig összesen nyolcvanhat alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. A magyar csapat tagjaként három olimpiai érmet, egy Európa-bajnoki címet és két Universiade-győzelmet szerzett.

 

Dr. Frank Mária (1943-1992)

1957-től az Egri SC, illetve az Egri Dózsa, majd 1962-től az Orvosegyetem SC úszója volt. 1958-tól 1964-ig szerepelt a magyar válogatottban. A magyar csapat tagja volt az 1960. évi római és az 1964. évi tokiói olimpián. 1958-tól 1963-ig összesen tíz magyar bajnoki címet nyert. Az aktív sportolástól 1964-ben vonult vissza.

1982. december 12-én, a Magyar Úszó Szövetség jubileumi ülésén megkapta a Magyarország örökös úszóbajnoka címet.

1967-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen általános orvosi, majd gyermekgyógyász szakorvosi oklevelet szerzett és az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekgyógyász orvosa, később főorvosa lett.

Dr. Frank Mária 1992-ben fiatalon halt meg. Férje, dr. Renn Oszkár létrehozta A Gyermekek Gyógyításáért Alapítványt, melynek kuratóriuma minden évben Dr. Frank Mária-emlékplakettet és -díjat ad át annak az orvosnak, akinek pályamunkáját a kórház tudományos bizottsága a legjobbnak értékeli.